• 30

SJAJNA VEST: BDP u Srbiji će u 2017. i 2018. skočiti mnogo više nego što se mislilo

Karakter monetarne politike u narednom periodu i dalje će u najvećoj meri zavisiti od dešavanja u međunarodnom okruženju

  • 30

Privredni rast Srbije biće ubrzan na oko 3,0 odsto u ovoj godini i na oko 3,5 procenata u 2018, procenjuje Narodna banka Srbije u danas objavljenom, februarskom Izveštaju o inflaciji.

 

SRPSKE BANKE ŠALJU DRAMATIČNO UPOZORENJE: Ako dobijete ovu poruku možda ste na meti lopova

 

Rast bruto domaćeg proizvoda će i u narednom periodu biti vođen investicijama i izvozom usled nastavka intenzivne realizacije infrastrukturnih projekata i povoljnijeg investicinog ambijenta, navodi se u dokumentu.

 

Doprinos rastu očekuje se i od finalne potrošnje, na koju će, kako napominju iz NBS, uticati očekivani rast zaposlenosti i zarada u privatnom sektroru, i u određenoj meri povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

 

Međugodišnja inflacija bi od početka 2017. godine trebalo da se nađe u granicama cilja od 3,0 odsto uz odstupanja u oba pravca za 1,5 procenata, a zatim da trebalo da nastavi stabilno kretanje u okviru tih granica do kraja 2018.

 

Nova projekcija inflacije za prvi kvartal 2017. godine je, kako se napominje, neznatno viša od predviđanja iz novembra zbog bržeg rasta svetske cene nafte krajem prošle godine.

 

Karakter monetarne politike u narednom periodu i dalje će u najvećoj meri zavisiti od dešavanja u međunarodnom okruženju, poručuju iz centralne banke.

 

NBS naglašava da će nastaviti pažljivo da prati i ocenjuje tendencije na domaćem tržištu i u međunarodnom okruženju, kako na međunarodnom finansijskom, tako i na tržištu primarnih proizvoda, a koristiće i sve raspoložive instrumente kako bi inflacija ostala niska i stabilna u srednjem roku što će uz očuvanje finansijske stabilnosti doprineti privrednom rastu na održivim osnovama.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA