≫ 

Svi Srbi koji su ušli u Ginisovu knjigu rekorda: Neki od njih će vas nasmrt preplašiti (FOTO i VIDEO)

U Ginisovoj knjizi rekorda trenutno je 11 Srba

  • 2

Prvu Ginisovu knjigu rekorda objavilo je pivarsko preduzeće "Ginis" 1955. godine.

Objavljuje se svake godine i u njoj je godišnji pregled svetskih rekorda, ljudskih dostignuća, prirodnih fenomena iz celog sveta. U njoj se nalazi i 11 Srba, od kojih je jedna žena.

Ovo su Srbi koji su ušli u Ginisovu knjigu rekorda i ovo su njihova dostignuća i fenomeni.

SRBIN OBORIO GINISOV REKORD: Četiri dana bez prekida gledao TV! (FOTO)

Vesna Vulović je jedina žena na ovoj listi, a bila je stujardesa u Jatu. Rođena je 1950. godine, a umrla je u 66. godini. Zauzela je četvrto mesto najvećih rekorda u istoriji kao osoba koja je preživela pad sa visine od 10.160 metara bez padobrana!

- Sve se dogodilo 26. januara 1972. godine iznad Sremske Kamenice kada je emigrantski ustaški terorista postavio bombu u avion JAT-a na letu 367, koja je raznela DC-9-30. Vesna je preživela samim čudom. Bila je bila vezana za sedište u zadnjem delu aviona koje je, nakon eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snegom pokrivenu planinu.

Printskrin: Youtube/Good morning, Russia! Travel. / Wikimedia/Flickr/clipperarctic Printskrin: Youtube/Good morning, Russia! Travel. / Wikimedia/Flickr/clipperarctic

Dalibor Jablanović (31) je najveći rekorder na Balkanu. Ginisove rekorde je obarao 26 puta u 11 kategorija i time je uspeo da osigura mesto Srbina sa najviše oborenih rekorda na Balkanu. 

- Neki od Ginisovih rekorda koje je oborio su: najviše kašika balansiranih na licu, 31, potom, najviše kockica poravnatih i postavljenih na isti broj vezanih očiju, 29, zatim, najbrže vreme da se deset kockica stave na broj jedan vezanih očiju, to je uspeo za 6,84 sekunde, onda da najbrže organizuje šahovski set u timu dvoje i to za 37,30 sekunde.

IZ CELE EVROPE DOLAZE DA VIDE KOBASICU ZA GINISA DUGU 2,32 KILOMETARA: Počela Turijska kobasicijada (FOTO)

- Da najbrže organizuje šahovski set - pojedinac za 34,20 sekunde, da najbrže razmota rolnu toalet papira jednom rukom 9,80 sekundi, potom najviše balansiranih kašika na telu komada 79, najviše stik notest papirića zalepljenih na lice za 30 sekundi komada 25 i drugi. On je iz Stubice kod Paraćina.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nikola Kulezić (28) frizer iz Šapca ušao je u Ginisa u disciplini " Najduže nadograđena kosa u obliku pletenice". U prisustvu svedoka, komšija, ispleo je kiku dužine 820 metara i time oborio prethodni rekord koji je iznosio 294,49 metara.

- Koristio je sintetičke dlake različite boje i nijansi. Kosa je bila teška više od 70 kilograma. Spajana je metodom čvorovanje-pletenje-spaljivanje. Bilo je potrebno 10 sati za učvršćivanje nadograđene kose za kosu modela Ivana Knežević.

Printksin: Youtube/Selo Bosnjace Printksin: Youtube/Selo Bosnjace

Biba Struja (60), odnosno Slaviša Pajkić , poznat je kao čovek fenomen koji golim rukama može da drži žice pod naponom struje. Ovaj fenomen otkrio je kao tinejdžer, Ceo život posvetio je električnoj struji.

- Njegov organizam je otporan na struju i dan danas. Naime, jačinu struje kontroliše njegovo telo, odnosno toplota koju ispušta. Biba ima ektodermalnu displaziju, retko oboljenje koje za posledicu ima veoma suvu kožu i otpornost na električnu energiju.

- Dva puta je ušao u Ginisovu knjigu rekorda: 1981. godine kada je dodirnuo nekoliko hiljada volti, a 2003. godine zagrejao je vodu na 97 stepeni za minut i 37 sekundi.

Printkskrin: Youtube/France's Got Talent Printkskrin: Youtube/France's Got Talent

Milutin Milutinović iz Užica poznatiji je kao "Užički Supermen" i uspeo je da ode pešaka od Užica do Londona. Pred Ginisovom komisijom na stadionu "Linford Kristi" ostvario je životni san.

- Uspeo je da postane Ginisov rekorder tako što je uspeo da trči sa teretom od 45 kilograma na 100 metara za samo 25.19 sekundi. Milutinu je trebalo 62 dana da stigne do Londona, smršao je 12 kilograma, susreo se sa mnogim poteškoćama na putu, bez znanja Engleskog jezika ili bilo kog drugog stranog jezika što ga čini još posebnijim.

Ervin Katona (44) iz Subotice je najjači čovek u Srbiji. Drži svetski rekord u disciplini Viking Press, potisak 155 kilograma, 18 ponavljanja. Takođe, drži rekord u disciplini Rampa, podizanje 2 automobila po 1.000 kilograma pod nagibom od 15 stepeni u trajanju od 1.02 minuta. Ervin je takođe Ginisov rekorder u najbržem prevrtanju gume na 20 metara.

Miodrag Gidra Stojanović (54) bio je bokser, kik-bokser i borac mešovitih borilačkih veština. Bio je direktor bokserskog kluba Crvena zvezda u kojem je i trenirao. Godine 1986. upisao se u Ginisovu knjigu rekorda uradivši za 24 sata 29.449 trbušnjaka.

Zatim je 1993. otišao u Los Anđeles gde je bio scenarista i glumac u filmu "Rođen kao ratnik“. Kada je vratio u Jugoslaviju Gidra se posvetio ultimat fajtu. Ubijen je 18. februara 2001. godine ispred Teniskog kluba Partizan u Beogradu.

Printskin: Youtube/  deemee3yeah Printskin: Youtube/deemee3yeah

Zoltan Gali je iz gradića Ada u Bačkoj. Po je profesiji izvrstan kuvar. Zoltan je od malih nogu bio uz lonce i varjače i imao je samo osam godina kad je skuvao prvi paprikaš. Zoltan je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kada je napravio najveće jelo od kupusa.

Uspeo je da skuva i smota ukupno 10.374 sarme koje su bile teške 1.400 kilograma. Pre njega je Ginisov rekorder bio kuvar iz Futoga, kome je pošlo za rukom da "smota" 6.556 sarmi, teških 925,4 kilograma.

Vojislav Mijić iz Šapca je postavio Ginisov rekord kada je preplivao od Sremske Mitrovice do Beograda. Inače, on je direktor Šabačkog plivačkog maratona i trostruki Ginisov rekorder. Plivanje je zavoleo kada je imao samo 6 godina.

- Na Jadranu je naučio da pliva. Prvi Ginisov rekord postavio je na pomenutoj deonici 1992. godine, kada je stazu od 139 kilometara preplivao za 36,5 časova. Već sledeće godine, preplivao je od Vukovara do Beograda 165 kilometara za 23 časa i 56 minuta i tako postavio novi Ginisov rekord.

Desimir Desko Stojković je majstor nunčaka! Postavio je Ginisov rekord 2.013 godine, kada je nunčakama u metu na džaku pogodio tačno 234 puta za minut. Njegov idol bio je Brus Li, a u nunčake se zaljubio kada je imao samo deset godina,

Milovan Mijatović je stočar iz sela Mionica okolina Valjeva, dvadesetogodišnji uzastopni republički rekorder u proizvodnji mleka i mesa.

U Ginisovu knjigu rekorda ušao je 2003. godine tako što je odgajio najtežeg bika na svetu zvanog Ferdinand. Ferdinad je težio 2.100 kg i time oborio 100 godina star rekord jednog Meksikanskog bika.

(m.cule@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    3. mart 2017 | 13:02

    A gde je ovde Vucic , mora da je greska u pitanju , toliko rekorda ?

  • Loto

    3. mart 2017 | 07:29

    A onaj vojnik iz Kragujevca na kraju nije uspeo da udje u Ginisa. Dobro, pokusao je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA