≫ 

Jeziva bolest širi se Srbijom: Najugroženije devojčice - izaziva teške poremećaje, a često i smrt!

Na udaru ovog opasnog poremećaja su najviše devojčice i mlade žene od 12 do 25 godina, koje u pokušaju da smršaju doživljavaju težak poremećaj ishrane i nagli gubitak kilograma sa strašnim posledicama po organizam i psihu

  • 6

Više od 10.000 devojaka u Srbiji pati od anoreksije i taj broj se povećava iz godine u godinu, upozoravaju lekari.

Njena slika pokazuje kako "samo" 10 minuta solarijuma može da bude smrtonosno (FOTO)

Institut za onkologiju i radiologiju dobio nov aparat za zračenje, a posao dobija 600 lekara!

Na udaru ovog opasnog poremećaja su najviše devojčice u mlade žene od 12 do 25 godina, koje u pokušaju da smršaju doživljavaju težak poremećaj ishrane i nagli gubitak kilograma sa strašnim posledicama po organizam i psihu.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da je najveći problem što većina devojaka, čak i kad bolest uzme maha, odbija terapiju ne želeći da povrate koji kilogram. U tim situacijama, anoreksija može dovesti i do smrti pacijentkinje.

- Retko kada se desi da roditelji dođu sa ćerkom koja je na početku razvoja oboljenja. To bude već poodmakla faza u kojoj dete za nekoliko meseci prepolovi kilažu, nasilno povraća šta god pojede ili popije, nervozna je, revoltirana, u sukobu sa roditeljima, pa samim tim odbija i svaku vrstu pomoći. Tada dolazi najpre do psihičkog poremećaja, potom oštećenja organa za varenje, a 15 odsto devojaka dođe u fazu da se bori za život - rekao je Milićević.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Nutricionista Jovana Srejić kaže da je lečenje anoreksije veoma teško, dok je oporavak od ove bolesti dug i mukotrpan proces.

- Kod obolelih od teških oblika anoreksije sistem organa za varenje je potpuno uništen. Da bi se on doveo ponovo u funkciju, jelovnici se moraju pripremati pažljivo. Na početku, to su tečni i lagani obroci, da podstaknemo organe za varenje da uopšte rade, a zatim postepeno uvodimo proteinske i češće obroke. Proces oporavka traje i do 2 godine - rekla je Srejićeva.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA