≫ 

Ove stvari nikako ne smete da uradite prema narodnom verovanju, danas su i Blagovesti: Ko je video makar i malu vatru, biće bogat (VIDEO)

Narodni običaj kaže da se na Blagovesti ustaje rano, to posebno važi za žene koje tog dana mole Bogorodicu za porod

  • 14

Praznik Blagovesti spada među 12 najvećih hrišćanskih praznika koji se slavi se u znak sećanja na dan kada je prema crkvenom predanju arhangel Gavrilo javio Bogorodici da je Duh Sveti nju odabrao da bude majka Isusu Hristu.

Danas je Velika subota: Jednu stvar bi obavezno trebalo da uradite

Blagovesti spadaju u radosne događaje i među najlepše hrišćanske praznike i uvek se slave 7. aprila, tačno devet meseci pre Božića. Zanimljivo je da se ove godine desilo tako, da je danas i Velika subota, dan pred Vaskrs, pa se za ovaj dan vezuje mnogo običaja. Opširnije o tome čitajte OVDE.

Sa „silaskom Svetog Duha na prečistu devu", počinje obnova čovečanstva, a rečima arhangela Gavrila "Raduj se, Blagodatna Marijo, Gospod je s tobom", počinje poglavlje Novog Zaveta.

Praznik je obeležen crvenim slovom i na taj dan žene ne bi trebale da šiju i peru. Za ovaj dan vezani su mnogi običaji, a jedan od njih koji je najviše ustaljen među narodom je da se na Blagovesti ustaje rano, posebno žene koje mole Bogorodicu za porod.

Foto: Wikipedia / Jastrow

Foto: Wikipedia / Jastrow

Običaj kaže da valja posetiti crkvu ili manastir, moliti se Bogorodici da im podari ili zaštiti decu.

Zbog verovanja da se na ovaj dan bude gmizavci, običaj je da se naloži vatra, a ko je preskoči biće zaštićen od ujeda zmija. Nekada su ljudi obilizali oko svojih domova i štala i lupali mašicama o metalne predmete uz povike: "Bež'te zmije i gušteri, bež'te zmije i gušteri!"

Narod, takođe, veruje da se na Blagovesti završava zima i često ima običaj da kaže: “Ako na Blagovesti kiša okvasi volu rog, biće dobar rod”.

Postoji verovanje da se na blagovesti ne češlja i ne prave se novi opanci. Od tog dana počinje setva žita, a da bi bilo plodno, seme se iznosi na sunce. Voćari smatraju Blagovesti najsrećnijim i najboljim danom za kalemljenje voća, a vinogradari orezuju lozu.

Najinteresantnije verovanje vezano za Blagovesti je svakako ono koje kaže da gde se noću uoči Blagovesti pojavi vatra ili manji požar da se na tim mestima nalazi zakopano blago.

Tropar Blagovesti:

VIDEO: Kako da izbelite jaja za Uskrs i ukrasite ih specijalnom tehnikom

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cu

    7. april 2017 | 14:16

    Danas mi je sinu drugi rodjendan! Svima neka je srećan praznik!

  • Hana

    7. april 2018 | 10:14

    Svima koji slave Blagosloveni praznici Hristos Vaskrse ja sam katolkinja

  • Brankica

    7. april 2018 | 09:58

    Presveta Bogorodice hvala ti za sve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA