≫ 

20 godina od kako je dečak sa ožiljkom u obliku munje počeo da menja svet koji bi bez Harija Potera bio ružnije mesto (FOTO) (VIDEO)

Od samohrane majke sa samoubilačkim mislima, do tvorca dečaka koji je promenio svet

  • 0

Na današnji dan, tačno pre 20 godina, izašla je prva knjiga o Hariju Poteru.

Dž. K. Rouling (51) je tada stvorila neprikosnoveno delo, knjigu "Hari poter i Kamen mudrosti". Ispostavilo se da je to najčitaniji serijal za decu ikad!

Hari Poter magija na Facebooku: Napišite status od ovih 5 reči i desiće se čudo!

Išli smo na kviz o Hariju Poteru: Bilo nam je bolje nego da smo otišli u noćni provod (FOTO)

Idemo redom. Od momenta kako i kada je nastala knjiga, a potom i film, serija, igrica, predstave... do momenta svetske slave i vrtoglave zarade.

Džoana Rouling je u trenutku stvaranja knjige bila samohrana majka na socijalnoj pomoći. Radila je u kafićima u Edinburgu. Bila je u teškoj depresiji. U jednom od intervjua izjavila je da je čak htela da se ubije.

Foto: Facebook/Tiffany-Nicole Foto: Facebook/Tiffany-Nicole

- Sve mi se stvorilo samo od sebe i počela sam da pišem - rekla je Rouling u jednom od intervjua i dodala - Priče su se pojavile u mojoj glavi, sasvim zaokružene, 1990. dok sam putovala vozom od Mančestera do Londona.

Ubrzo je pronašla posao kao nastavnica engleskog jezika u Edinburgu 1995. godine, a tada je i predala rukopis "Hari Poter i Kamen mudrosti".

Dvanaest izdavača ju je odbilo. Ipak, "Blusmberi" je konačno pristao da je štampa, jer se osmogodišnjoj ćerki jednog od urednika baš dopalo prvo poglavlje i tržila je još.

Džoana je tada dobila 1.500 funti.

Izdavači su joj tražili da promeni ime, jer su glavna ciljna grupa za knjigu dečaci.

- Rekli su mi tada da ću se bolje čitati ako promenim ime u muško. Izabrala sam neutralno - rekla je ona tada.

Nije prošlo ni pet meseci, Džoana je dobila nagradu. U februaru sledeće godine dobila je i "British Book Awards" za Najbolju knjigu za decu.

Tada je sve počelo...

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Roulingova je do 2007. napisala sedam knjiga koje su prodate u 500 miliona primeraka. Takođe su prevedene na 70 jezika, a Džoana je postala milijarderka.

Nakon svetskog uspeha knjige, pojavilo se intresovanje za film, seriju i igricu, predstavu... i maltene sve što može da vam padne na pamet.

Recimo, samo saga od šest filmova nastalih na osnovu knjiga Džej Kej Rouling u svetu je zaradila 5,4 milijarde dolara! Dakle, možemo samo da zamislimo koliko novca su doneli svi "proizvodi" nastali od ove knjige.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA