Hakeri ili kompjuterski teroristi?

Tehnološki rat izazvao bi neprocenjivu štetu, poručuje kompjuterski stručnjak Jevgenij Kasperski

  • 0

Šteta koju bi mogući rat kompjuterskom tehnologijom izazvao je neprocenjiva, izjavio je danas u Minhenu ruski ekspert Jevgenij Kasperski, upozorivši da bi pojedini hakeri mogli u budućnosti da se pretvore u "kompjuterske teroriste".

 

"Sajber ratovanje" bi najviše pogodilo zemlje u razvoju, rekao je Kasperski, programer i šef kompanije koja se bavi zaštitiom od kompjuterskih virusa, na 48. Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji. Zemlje u razvoju više od ostalih zavise od računara i računarskih mreža.

 

Oružje u oblasti informativne tehnologije se relativno lako razvija i primenjuje, dodao je on, ističući da hakeri već danas mogu da "zaustave ne samo preduzeća već i države“.

 

Raniji šef CIA Majkl Hejden podsetio je da je kompjuterski virus "stuksnet“, kojim su sredinom 2010. bile zaražene centrifuge iranskog nuklearnog programa, doveo do samouništenja tih postrojenja.

 

"Od tada više ništa nije kao pre", ocenio je on, dodajući da je taj virus dokazao da se može naneti i fizička šteta preko informativne tehnologije.

 

(telegraf/tanjug.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA