Poslat zahtev za izručenje Pekara, Vlade Budale i Zenice

Ministarstvo pravde očekuje Bojovićevo izručenje za nekoliko meseci, a advokat Borivoje Borović kaže da će njegov klijent stići ranije

  • 0

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je Španiji preliminarni zahtev za ekstradiciju Luke Bojovića Pekara, Vladimira Milisavljevića - Vlade Budale i Siniše Petrića - Zenice, koji su uhapšeni u Valensiji po poternici srpskog Interpola.

U Ministarstvu pravde naglašavaju da, zbog procedure, izručenje treba očekivati tek za nekoliko meseci, ali s obzirom na važnost predmeta, Beograd očekuje da španski pravosudni organi efikasno postupe. Državni sekretar Slobodan Homen ranije je izjavio za Telegraf.rs da je realno očekivati da Bojović bude izručen za tri meseca.

Jedan od Bojovićevih advokata, Borivoje Borović, međutim, kaže za Telegraf.rs da se može desiti da njegov klijent bude prebačen u Srbiju i ranije:

- Možda bismo mogli da očekujemo da stigne u Beograd već i polovinom marta - kaže Borović.

Osim poslate dokumentacije o Luki Bojoviću i njegovim saradnicima, neophodno je prevesti više od 1.700 strana dokumenata. Tu su optužnice i presude srpskih sudova, rešenja o upućivanju na izdržavanje kazni, kao i još niz dokaza na osnovu kojih će španski sud odlučivati da li postoji osnovanost zahteva za izručenje.

- Izuzetno je važno da ta dokumentacija bude potpuna, jer prema Konvenciji Saveta Evrope o ekstradiciji, pošto se okrivljeni izruči državi koja je od druge tražila njegovo izručenje, on se više ne može goniti za krivična dela koja nisu bila navedena u zahtevu za izručenje. To znači da zahtev za izručenje mora da obuhvati sva dela za koja se goni, kao i ona za koja se sumnjiči, kako bi pred našim pravosudnim ogranima mogli da odgovaraju za sva krivična dela koja su učinili - rekao je Homen.

(Telegraf.rs / agencije)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA