Đoković: Karađorđeva zvezda znači mi više nego pehar na Vimbldonu!

Predsednik Srbije odlikovao povodom Dana državnosti 17 pojedinaca i institucija, među kojima i Novaka Đokovića. Na Oplencu služen pomen voždu Karađorđu, Mirko Cvetković položio venac u ime Vlade Srbije

  • 1

Nizom svečanosti i u prisustvu državnog vrha u Srbiji je proslavljen Dan državnosti, 15. februar, a centralna manifestacija održana je u Domu Narodne skupštine.

Predsednik Srbije Boris Tadić odlikovao je 17 zaslužnih pojedinaca i institucija, među kojima i najboljeg tenisera na svetu Novaka Đokovića.

Najviše državno priznanje - Orden Karađorđeve zvezde dodeljen je za naročite zasluge u nauci, kulturi, medicini, sportu, bezbednosti.

Đoković je prvi teniser sveta i nosilac titule najboljeg sportiste na planeti u 2011. i najbolji "ambasador" Srbije.

Novak Đoković je izjavio da će zauvek pamtiti današnji dan i da, primajući odlikovanje, oseća veliku čast, uzbuđenje i radost, kao i kada je ispred zgrade Skupštine lane slavio kada je postao prvi teniser sveta.

- Ja jesam sanjao da podignem pehar na Vimbldonu, ali nisam mogao ni da pomislim da će me moja zemlja odlikovati ovako velikim priznanjem. Sada me je moj narod zadužio još više, i ne preostaje mi ništa drugo nego da nastavim da našu divnu zemlju i dalje predstavljam na najlepši mogući način - poručio je Đoković.

Među odlikovanima su i gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko, pozorišni reditelj Dejan Mijač, teatrolog Jovan Ćirilov, Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca, Srpsko lekarsko društvo, Istraživačka stanica Petnica, lekar Miodrag Stojković, radnici "Kolubare", pripadnici Žandarmerije, Sektora za vanredne situacije MUP, Bezbednosno-informativna agencija i Vojske Srbije.

Tadić je u ime građana Srbije zahvalio odlikovanima, navodeći da su oni zaslužni što se u vreme teških vesti zbog ekonomskih nevolja, ime Srbije stavlja u pozitivan kontekst i "svrstava je među pobednike".

U ime odlikovanih zahvalio je Jovan Ćirilov rekavši da je država pokazala da prepoznaje vrednosti i izrazio nadu da će odlikovanja biti podsticaj da se nastavi dalje u borbi za prave vrednosti.

Srđan Aleksić posthumno je odlikovan zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva, jer je 1993. godine kao Srbin iz Trebinja ustao u zaštitu komšije Bošnjaka koga je napala grupa nasilnika. Aleksić je umro posle nekoliko dana od posledica teških povreda koje je zadobio.

Svečanosti su prisustovali predstavnici državnog vrha i diplomatskog kora, među kojima premijer Mirko Cvetković, predsednik RS Milorad Dodik, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, ministri Vlade Srbije i poslanici.

U okviru proslave Dana državnosti Srbije, vladika šumadijski Jovan služio je u crkvi Svetog Ðorđa na Oplencu pomen voždu Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka i prvom vladaru obnovljene Srbije.

Pomenu je prisustvovao i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, koji je na Karađorđev grob položio venac sa natpisom: "Besmrtnom Karađorđu Aleksandar II".

U ime Vlade Srbije, premijer Mirko Cvetković je položio na Oplencu lovorov venac i uz visoke državne i vojne počasti odao poštu voždu Karađorđu.

Cvetković je u crkvi Svetog Ðorđa, na Karađorđevom grobu, u ime vlade položio venac na kojem piše: "Slavom ovenčanim precima Vlada Republike Srbije". Premijer je tom prilikom svim građanima čestitao Dan državnosti ukazavši na značaj 15. februara, koji se od 2001. godine slavi kao državni praznik.

Cvetković je podsetio da su se 15. februara desila dva važna događaja za Srbiju: odluka o podizanju Prvog srpskog ustanka u Marićevića jaruzi u Orašcu 1804. godine i donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine.

- S jedne strane je borba za slobodu, a sa druge ustav. To su zaista dva ključna trenutka državnosti jedne države, a kod nas se poklopilo da su se oni dogodili na isti dan. Mislim da je značajno da se mnogo više pažnje posveti tom datumu - rekao je Cvetković.

Prvi put ove godine zakonom je predviđeno da se Dan Državnosti proslavlja neradno dva dana, 15. i 16. februara. Zbog vanredne situacije i loših vremenskih uslova neradan dan biće i 17. februar.

(Telegraf.rs/izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bounty hunter

    16. maj 2012 | 01:43

    A gde je to Novak rekao? Taman sam se spremio da ga napadnem da je sitni lazov kad ono "novinar" prevodio sta je rekao. Zvezda jest velika stvar, ali samo su danas podijeljene 17 puta, a Vinbldon je JEDAN godisnje i svi znaju za njega, a za zvezdu ni svi serbijanci?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA