KO JE LUKA BOJOVIĆ: Od Arkanovog "tigra" do kralja srpskog podzemlja (I deo)

Posle rata, koji je proveo na ratištima u Hrvatskoj i Bosni, počeo je kriminalnu karijeru kao sitan prestupnik, a prvi put je "pao" zbog pištolja "CZ" i devet metaka

  • 8

Karijeru prestupnika Luka Bojović zvani Pekar (39) započeo je polovinom devedesetih godina.  Stariji sin upravnika beogradskog Zoo-vrta Vuka Bojovića, do titule šefa beogradskog podzemlja stigao je za petnaestak godina bavljenja kriminalom, a Telegraf otkriva kako je izgledao njegov uspon na ulici i na optuženičkim klupama.

Za vreme ratova u bivšoj Jugoslaviji, Luka se "kalio" kao član paravojne formacije "Tigrovi", čiji je komandant bio Željko Ražnatović Arkan. Bivšeg vođu Zvezdinih navijača pratio je na ratištima po Bosni i Hrvatskoj, gde se dokazao kao jedan od najhrabrijih i najlojalnijih "gardista".

Svoju odanost "komandantu" pokazaće i kojih desetak godina kasnije, kada će na svoju ruku organizovati pravi pravcati lov na ubice i one koje je smatrao organizatorima atentata na Arkana u beogradskom hotelu "Interkontinetal" 15.januara 2000. godine.

Kad su borbena dejstva prestala, Bojović je uniformu zamenio civilnim odelom, ali mu se oružje i dalje lepilo za ruke. Zbog nelegalnog nošenja je i uhapšen prvi put 1995. godine.

Za pištolj "CZ" i devet metaka, koji su mu oduzeti tokom rutinske kontrole u poker klubu u centru grada, Bojović je osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine. Samo mesec dana kasnije, Bojović je "popio" novu presudu. Ovog puta osuđen je na tri meseca zatvora, uslovno na jednu godinu, zbog napada na zatvorskog čuvara.

Telegraf poseduje izjavu Dejana Kuzmanoviča, stražara CZ-a, kojom je ovaj prijavio Bojovića. Incident se dogodio u sobi za posete, kada je stražar opomenuo Bojovića da ne priča sa nevenčanom ženom o delu zbog kojeg je i pritvoren:

- Na moje upozorenje, isti me odma` udario pesnicom u predelu uva - naveo je stražar u kratkom raportu šefovima.

Nekoliko godina kasnije, Bojović, za koga se tvrdi da ga je 2000. godine tadašnji predsednik SRJ Milan Milutinović pomilovao i pomogao mu da ne ode na robiju zbog kršenja uslovnih kazni, ponovo je uhvaćen sa oružjem. Tada mu je suđeno zbog pištolja "Smit and Veson", sa pet metaka, koji je nosio zadenutog za pojas.

I tada je dobio uslovnu kaznu. Osuđen je na godinu zatvora, uslovno na pet godina. Kao i prethodna dva puta, i tada se Bojović pokajao i priznao da je prekršio zakon. Sud je to, kao i u prethodnim slučajevima, uzeo kao olakšavajuću okolnost. Posle žalbe tužilaštva, kazna je preinačena u šestomesečnu robiju.

Ubrzo posle ove presude, novembra 2002. godine, Bojović je, prema policijskim i sudskim spisima, krenuo u malo ozbiljnije akcije.

(Kraj prvog dela)

(D. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • trandafilovic

    20. februar 2012 | 09:45

    O njemu se znalo i pre '95 od koje pocinjete. Ko god je tih godina disao beogradski vazduh znao je ko su oni, ... Ekipa sa Tasa.

  • telegrafrs

    19. februar 2012 | 17:24

    KO JE LUKA BOJOVIĆ: Od Arkanovog "tigra" do kralja srpskog podzemlja| Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/O7TuLILs via @telegrafrs

  • perica

    19. februar 2012 | 18:21

    smesno je arkana nazivati vodjom navijaca crvene zvezde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA