Ceo državni vrh na otvaranju FEST-a

Ceremonija je održana u prisustvu Borisa Tadića, Mirka Cvetkovića i Slavice Đukić Dejanović, pa su Centrom Sava patrolirali uniformisani policajci sa psima, a svi posetioci morali su da prođu rigoroznu kontrolu na ulazu

  • 1

Jubilarni, 40. FEST, koji se održava pod sloganom "XL u svetu velikih", otvoren je večeras uz zvuke fanfara u beogradskom Centru Sava, uz prisustvo predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića i predsednice Skupštine Slavice Đukić Dejanović.

Fest su otvorenim proglasili češki reditelj, oskarovac Jirži Mencl, i holivudski reditelj Piter Bogdanovič, koji je pozdravio publiku na srpskom jeziku i rekao da je njegov otac bio Srbin i da bi večeras bio jako ponosan na svog sina.

Kratki film podsetio je na četiri decenije festivala i ličnosti čija su imena asocijacija na Fest - od osnivača Milutina Čolića i voditelja Festovih hronika Slobodana Novakovića do selektora Nebojše Ðukelića i drugih.

Otvaranju je pored Tadića i Cvetkovića, koji je u Centar Sava došao u društvu predsednika Skupštine Beograda Aleksandra Antića i okružen brojnim obezbeđenjem, prisustvovao i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je došao sa suprugom i bez vidnijeg obezbeđenja, a bio je prisutan i ministar kulture Predrag Marković.

Ispred Centra Sava bio je parkiran veliki broj službenih automobila i džipova, dok su unutra patrolirali uniformisani policajci sa psima, a svi posetioci morali su da prođu kroz detektor-vrata.

Veliku pažnju novinara privukla je glumica Lena Bogdanović, a na otvaranju Festa bile su i njene kolege Milena Dravić, Voja Brajović i Ljubiša Samardžić, kao i režiser Darko Bajić.

Takođe, na otvaranje najznačajnijeg filmskog festivala u Srbiji došli su i režiser Milutin Petrović, direktor "Doma omladine" Milan Lučić sa suprugom, Nenad Radujević poznat kao Neša Klik, kao i muzički kritičar Dragan Ambrozić. Svečanost je završena himnom koju je otpevao hor "Kolibri".

Prvi film koji je prikazan na ovogodišnjem Festu je kanski pobednik "Drvo života" u režiji Terensa Malika, u kojem igraju Bred Pit, Šon Pen i Džesika Čestejn.

Na Festu će biti prikazane 72 premijere, kao i tri retrospektive počasnih gostiju - Mencla, Bogdanoviča i izraelskog producenta Menahema Golana. U okviru festivala biće održano i nagradno takmičenje kratkih filmova, do tri minuta, snimljenih mobilnim telefonom, koje autori mogu da prijave na sajtu NIS-a do 1. marta.

Fest će biti zatvoren 4. marta premijerom srpskog filma "Doktor Rej i đavoli" reditelja Dinka Tucakovića, a naknadno film "Artist" biće prikazan 5. marta kao "Fest na bis".

(M. D. C.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NinaSoldier

    25. februar 2012 | 01:06

    Doso Kluni..a bilo je neizvesno..:))) Ceo državni vrh na otvaranju FEST-a | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/2rcb0dWd via @telegrafrs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA