Peranović: Nisam hteo da ubijem Zarupca, već da ga spasem!

- I dalje sam u šoku što sam osuđen na 20 godina zatvora. Ja njega nisam hteo da ubijem već da ga spasem. Da sam ga pustio na ulicu, on bi bio sigurno mrtav - rekao je Peranović na javnoj sednici Apelacionog suda za razmatranje žalbi na presudu

  • 7

Sveštenik Branislav Peranović (55) ponovio je danas pred Apelacionim sudom u Beogradu da nije hteo da ubije Nebojšu Zarupca (39) koji se lečio od heroinske zavisnosti u Centru za odvikavanje od droge "Sretenje", kojim je upravljao Peranović.

- I dalje sam u šoku što sam osuđen na 20 godina zatvora. Ja njega nisam hteo da ubijem već da ga spasem. Da sam ga pustio na ulicu, on bi bio sigurno mrtav - rekao je Peranović na javnoj sednici Apelacionog suda za razmatranje žalbi na presudu.

On je apelovao na sud da mu pritvor zameni nekom blažom merom, kao što je kućni pritvor s elektronskim nadzorom, jer ima petoro dece kojima je egzistencija ugrožena. Prethodno je sudija izvestilac predstavio sudskom veću Apelacionog suda prvostepenu presudu Višeg suda u Šapcu, kojom je Peranović osuđen na 20 godina zatvora zbog izvršenja dela u krajnjoj nuždi. Nakon toga su i Peranovićevi branioci izložili usmeno svoje žalbe.

Apelacioni sud će na nejavnom delu sednice odlučiti da li će presudu potvrditi, preinačiti, ukinuti i vratiti na novo suđenje, ili će sam sprovesti suđenje u drugostepenom postupku. Peranovićev advokat Ilija Radulović izjavio je ranije da smatra da njegova žalba treba da se usvoji, a kazna smanji jer je delo izvršeno u krajnjoj nuždi.

Tumačeći krivični zakon, Radulović je rekao "da svaki čovek na planeti ima pravo da napravi manje zlo, kako bi sprečio veće zlo", dodavši da tu nije bilo ničeg ličnog, te da je sve bilo u službi lečenja štićenika.

Avdokat je podsetio da je sveštenik imao usmenu i pismenu saglasnost od pokojnog Zarupca da upotrebi sva sredstva, kako bi ga sprečio da napusti Centar za odvikavanje od droge. To je posebno važilo ukoliko bi nastupila "žuta minuta", kada štićenik ima veoma izraženu potrebu za konzumacijom narkotika tokom faze lečenja.

Peranović (55), koji je bio upravnik Centra za odvikavanje od droge "Sretenje" u Jadranskoj Lešnici, optužen je da je na svirep način 6. avgusta 2012. godine lišio života Nebojšu Zarupca (39), tako što ga je udarao štapom, pesnicama i nogama, nanevši mu teške telesne povrede, koje su izazvale štićenikovu smrt.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA