• 0

Kalinić doveden u sud "okovan" lancima

Prvi dolazak Sretka Kalinića u Specijalni sud, posle njegovog bekstva 7. februara, i nastavak suđenju za zločine "zemunskog klana", pratile neverovatne mere obezbeđenja

  • 0

Sretko Kalinić, zvani Zver, doveden je u Specijalni sud za organizovani kriminal u lancima!

 

Prvo Kalinićevo pojavljivanje pred sudom, posle pokušaja bekstva iz ćelije u istoj zgradi, koje je, u zoru 7. februara, izveo u društvu Željka Milovanovića, pratile su neviđene mere obezbeđenja!

 

Policija i sudska straža detaljno su pretresali svakoga ko je ušao u sud, a pojačano je i obezbeđenje oko suda u Ustaničkoj ulici.

 

Bivšim pripadnicima "Zemunskog klana" Sretku Kaliniću i Milošu Simoviću, koji su uhapšeni posle međusobnog obračuna u Hrvatskoj, u leto 2010. godine, sudi se zbog ubistava, otmica i drugih teških dela.

 

Međutim, Kalinić je danas zatražio izuzeće predsednika sudskog veća, sudije Velimira Lazovića, ali mu je naloženo da ovaj zahtev u roku od tri dana dostavi sudu u pisanoj formi.

 

Pripremno ročište koje je danas trebalo da bude održano bilo je zatvoreno za javnost. Kalinić i Simović su kao pripadnici klana ubijenog vođe zemunaca Dušana Spasojevića, u odsustvu pravosnažno osuđeni na po 40 godina zatvora. Sud im je, na njihov zahtev, dozvolio obnovu procesa.

 

Kako je tokom prvobitnog procesa utvrđeno, Simović i Kalinić su zajedno učestvovali u devet ubistava, dizanju u vazduh firme "Difens roud", kao i otmicama Suvada Musića i Milije Babovića.

Prema pravosnažnoj presudi, Kalinić je bio direktni izvršilac likvidacija Todora Gardaševića, Sredoja i Zorana Šljukića, Zorana Uskokovića Skoleta, Miloša Stevanovića, Jovana Guzijana Cunera, Radeta Cvetića i Ivice Nikolića.

 

Protiv Kalinića i Simovića u toku je i sudski postupak, u kome su zajedno sa Lukom Bojovićem i Vladimirom Milisavljevićem, zvanim Vlada Budala, optuženi za tri ubistva i dva pokušaja ubistva.

To suđenje se nastavlja 6. marta.

 

(D.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA