BBC na srpskom - Telegraf.rs

Korona virus: Počinju testiranja kojim će se utvrditi da li psi mogu da nanjuše Kovid 19

Psi su već utrenirani da nanjuše mirise pojedinih vrsta raka, malarije i Parkinsonove bolesti

  • 0

U Velikoj Britaniji treba da počne testiranje kojim će se utvrdi da li posebno trenirani medicinski psi mogu da nanjuše korona virus na ljudima.

Psi u dobrotvornoj organizaciji Medical Detection Dogs su već utrenirani da nanjuše mirise pojedinih vrsta raka, malarije i Parkinsonove bolesti.

Prva fazu istraživanja vodiće Londonska škola za higijenu i tropske bolesti, zajedno sa dobrotvornom organizacijom i Univerzitetu u Daramu.

Vlada je finansirala ovo istraživanje sa 500.000 funti.

 

Ministar za inovacije Lord Betel izjavio je da se nada da će psi moći da pruže „brze rezultate" u sklopu vladine strategije za masovno testiranje.

Istraživanje će pokazati da li „Kovid psi" - koje čine labradori i koker španijeli - mogu da nanjuše virus u ljudima putem mirisa koji se jave pre simptoma.

Time će biti ustanovljeno da li takozvani bio-detekcioni psi, koji mogu da pregledaju oko 250 ljudi za sat vremena, mogu da se koriste kao preventivna mera u detektovanju Kovida-19 u budućnosti.

Prva faza uključuje medicinsko osoblje u Londonu koje će sakupljati mirise od pacijenata zaraženih korona virusom, kao i od onih koji nisu zaraženi.

Uzorci zadaha i telesni mirisi mogu da se sakupe sa velikog broja izvora, uključujući i maske za lice.

Šest kuca - Norman, Digbi, Stom, Star, Džasper i Ašer - proći će trening kako bi identifikovale virus iz uzoraka.

Iz udruženja kažu da bi obuka mogla da traje od šest do osam nedelja.

A medical detection dog

Medical Detection Dogs

Nakon probne faze testiranja od tri meseca, zvaničnici će odlučiti gde će psi biti najkorisniji.

Jedna od mogućnosti je bi mogli da budu na mestima za ulazak u zemlju, poput aerodroma, kako bi otkrili potencijalne nosioce virusa. Takođe mogu boraviti u centrima za testiranje, kao još jedna vrsta provere pored briseva.

Više od deset godina istraživanja je pokazalo da psi mogu da osete mirise bolesti u razmeri ekvivalentnoj jedne kašičice šećera u olimpijskom bazenu sa vodom.

Doktorka Kler Gest, suosnivačica dobrotvorne organizacije i direktora, kaže da je „sigurna da će psi moći da nanjuše Kovid-19".

Ukoliko to bude zaista slučaj, psi će zatim preći na „drugu fazu testiranja u realnim situacijama, nakon kojih se nadamo da ćemo moći da radimo sa agencijama i obučavamo druge pse", izjavila je.

Psi su prethodno bili utrenirani da detektuju malariju na „osnovu uzoraka mirisa stopala" - u ovom slučaju, najlonske čarape koje su nosila navodno zdrava deca u Gambiji.

Profesor Džejms Logan, iz Londonske škole za higijenu i tropske bolesti je izjavio: „Naš prethodni rad je pokazao da malarija ima specifičan miris, a pse smo istrenirali da precizno detektuju malariju".

„Ovo, kombinovano sa saznanjima da respiratorne bolesti mogu da promene ljudske mirise, uliva nam nadu da će psi moći da detektuju Kovid - 19."

Istraživači su takođe istrenirali pse da namirišu kancer i Parkinsonovu bolest kod ljudi.

korona virus

BBC

 

Banner

BBC


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor BBC NA SRPSKOM

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA