MISTERIJA STARA OSAM DECENIJA: Najveće prokletstvo prestonice, ili samo nesrećna sudbina nosećeg stuba Brankovog mosta?

Ovo je drugi život Brankovog mosta koji je zapravo počeo 1947. godine

  • 6

Na današnji dan godine 1934. pušten je u saobraćaj prvi drumski most u Beogradu preko Save. Bio je to Zemunski most kralja Aleksandra I, današnji Brankov most.

Više od 1.000 ljudi zainteresovano da dočeka Novu godinu "skokom sa Brankovog mosta"

Dakle, Brankov most danas živi svoj novi, drugi život.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Na mestu gde danas ponosno stoji najpoznatiji most u našoj prestonici nekad je bio stari gospodin - most Kralja Aleksandra. Kao što smo naveli, podignut 1934. godine, a smatrali su ga najlepšom građevinom tadašnjeg Beograda.

Njegov život trajao je samo sedam godina, a 1941. godine je srušen od strane Nemaca. Mnogi Beograđani su rekli da se tako ispunilo prokletstvo, koje po sujeverju, prati ovo mesto.

Foto: A.Nalbantjan Foto: A.Nalbantjan

Navodno prokletstvo datira još od 1862. godine. Na mestu gde se nalazio noseći stub na desnoj obali Save, koji i dan danas postoji, nekada je bila Liman džamija koja je uklonjena da bi se digao most.

Početkom juna te godine Turci su kod Čukur česme ubili našeg dečaka. Tada je počelo bombardovanje. Muslimani su se sakrili u Liman džamiji, Srbi su opkolili ovo mesto i zapalili.

Foto: Petar Lazović Foto: Petar Lazović

Liman džamija je do 1930. godine bila u ruševinama sve dok nije počela izgradnja mosta Kralja Aleksandra. Ruševine su sklonile majstori koji su na tom mestu podigli noseći stub novog mosta.

Kao što smo naveli, Nemci su srušili most Kralja Aleksandra sedam godina kasnije.

S potpornih zidova sa obe strane mosta u proleće 1947. uklonjeni su kameni reljefi s grbom Kraljevine Jugoslavije. Na mestu srušenog visećeg mosta 1957. je podignut novi most, nezvanično nazvan "Brankov" prema imenu ulice čiji je produžetak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    16. decembar 2016 | 13:32

    Mudro od naseg Kralja . Da nije podigao stub i most na tom mestu sad bi trazili da se vrati Dzamija i zemljiste a ove prodane duse na vlasti bi sve dali . Bleili bi u raketu kao telad i nebi mogli nista da promenimo .

  • ☆☆☆

    16. decembar 2016 | 13:46

    Dzamije su tada prislilno nikle u Beogradu..srećom nepravda je ispravljena i više ih nema.Ali mi je što se mosta a i ostalih objekata tiče krivo što kumunisti nisu imali smisla za estetiku.Umesto da je izgrađen most kao taj pre ili lepši,oni izgrade ovakav.A i ostali nisu lepši osim novog železničkog koji je solidan.A mostovi su ukras gradova širom sveta

  • Jagodinac

    17. decembar 2016 | 07:02

    Ovaj most nazvan most kralja Aleksandra je porušen u ratnim razaranjima (Drugi svetski rat), tačnije 12.04.1941. godine, dizanjem u vazduh od strane vojske Kraljevine Jugoslavije u aprilskim borbama, a u cilju sprečavanja prelaska nemačkih oružanih snaga na drugu stranu, tako da je služio relativno kratko. Tek toliko da se malo bolje nauci vlastita istorija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA