Siniša Mali: Školski sport ostaje prioritet Grada Beograda (FOTO)

Mali je poručio da se razvijanjem sportskog duha obezbeđuje zdravo odrastanje naše dece i dodao da će grad školskom sportu pružiti još veću podršku

  • 0

Osnovna škola "Drinka Pavlović" bila je danas domaćin revijalne rukometne utakmice između "Crvene zvezde" i "Partizana", a gradonačelnik Beograda Siniša Mali je učestvovao u utakmici kao golman.

Siniša Mali: U izgradnju nove Palilulske pijace biće uloženo 1,3 milijarde dinara

Mali je poručio da se razvijanjem sportskog duha obezbeđuje zdravo odrastanje naše dece i dodao da će grad školskom sportu pružiti još veću podršku. Događaju su prisustvovali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i v.d. sekretara za sport i omladinu Zoran Jovanović.

Gradonačelnik je istakao da je prevashodni cilj današnje akcije promocija školskog sporta, kao i da postoji želja da što veći broj dece u osnovnim i srednjim školama na vreme počne da se bavi sportom.

– To je projekat koji smo pokrenuli 2015. godine, kada je u budžetu za školski sport bilo svega šest miliona dinara. Danas za školski sport Grad Beograd izdvaja 36 miliona dinara, odnosno šest puta više nego pre tri godine. Više od 36.000 dece godišnje učestvuje na raznim školskim, opštinskim i gradskim takmičenjima. U ovom trenutku imamo devet sportova, dok će ove godine spisku biti pridodati džudo i vaterpolo, pa će ih biti 11 – rekao je Mali.

Foto: beoinfo.rs

On je dodao da je Beograd grad sporta a Srbija zemlja sporta, kao i da bi deca već u školi trebalo da imaju adekvatne uslove za bavljenje rekreativnim sportom zbog čega je, između ostalog, i pokrenut ovaj projekat.

– U narednom periodu ćemo se baviti školskim sportom još više nego do sada, a ne bi trebalo zaboraviti ni da je grad podržao besplatnu školu košarke Marine Maljković. Tu školu košarke pohađa oko 1.000 devojčica, a grad će nastaviti da finansira besplatne programe tokom raspusta kako bi naša deca odrastala na zdrav način – dodao je Mali i zahvalio ministru Šarčeviću koji je, kako je rekao, prepoznao značaj školskog sporta.

Foto: beoinfo.rs

Zajedno sa ministarstvom ulažemo u infrastrukturu, rekonstruišemo fiskulturne sale i radimo sve što je potrebno da deca imaju dobre uslove za bavljenje sportom. Sport ih uči fer-pleju, da gube i dobijaju, ali i stiču saznanja o timskom radu koji ih sigurno očekuje kasnije u životu – zaključio je Mali.

Foto: beoinfo.rs

Ministar Šarčević je podsetio na zaštićene termine u školama, od 19 do 21 sat, koji se koriste isključivo za školski sport i u principu su besplatni.

Pokrenuli smo program "Svakodnevni sport" koji može da se razvija na brojne načine. Cilj je da se organizuje veliki broj turnira, da se kod dece razvija takmičarski duh, a lokalna samouprava Grada Beograda je najbolji primer za to jer se ne samo uključila u organizaciju takmičenja već i potrudila da u čitav proces vrati trenere. Kada nešto dobro uradimo u Beogradu, to postane jasan signal za ostatak Srbije da bi nešto slično trebalo da se pokrene – rekao je Šarčević.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA