Srbija ne može da zaboravi krvavi Uskrs 1944. godine: Na današnji dan saveznici su bombardovali Beograd (FOTO)

Kao i 1941, i ove godine je bombardovanje iznenadilo nepripremljene civile

  • 4

Na današnji dan pre 74 godine, u toku Drugog svetskog rata, savezničke snage, koju su činile američka i britanska avijacija, bombardovale su Beograd i to baš u dane kada je srpski narod proslavljao Vaskrs.

Koliko je zaista Nemaca ubijeno u Beogradu tokom okupacije: Ako mislite da nije ni jedan, grdno se varate (FOTO)

Vazduhoplovi su još jednom uhvatili civile nespremnim. Scenario je bio sličan onom od pre tri godine - opet su gađani i civilni objekti. Bombardovanje je bilo posledica konačnog sloma nemačkog vazduhoplovstva Luftvafea, koje više nije moglo da se odupire saveznicima: SAD, SSSR i Velikoj Britaniji.

Nezaštićeno nebo teritorija koje su kontrolisale sile Osovine omogućilo je saveznicima da iz vazduha pripremaju teren za kopneni obračun, putem rušenja komunikacija, utvrda i izvora logistike.

Bombardovanje na Uskrs, Foto: Wikipedia/Boško Makarević

Bombe su pogodile železnički most i onesposobile ga sve do 6. maja. Pogođena je železnička stanica i tada je stradalo oko 250 nemačkih vojnika, a još 140 u skladištu na Banovom brdu.

Raščišćavanje ulica posle bombardovanja, Foto: arhivyu.gov.rs

Uništene su fabrike Rogožarski, Ikarus, Zmaj i Danubijus u Zemunu, rafinerija na Čukarici, kao i aerodrom. Pored ovih objekata pogođeni su i njima susedne civilne zgrade.

Bomba je na Bajlonijevoj pijaci ubila 200 ljudi. Druga eksplozivna naprava pala je u porodilište (danas studentska poliklinika u Krunskoj ulici). Slično su prošle stotine zgrada i hiljade ljudi.

 

Broj civilnih žrtava bio je veliki, veći nego 1941. godine. Kao i sa celokupnim Drugim svetskim ratom, tako ni u vezi sa ovim događajem datoteke nisu načisto sa tačnim brojem poginulih. Nemci su izračunali da je bilo oko 1.600 mrtvih (1.160 Beograđana, ostali vojnici) i oko 5.000 povređenih. Kraljevska vlada u Londonu procenila je da je poginulo 3.000 Beograđana i 1.200 Zemunaca.

VIDEO: Bombardovanje Beograda 1944.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RICINUS

    16. april 2018 | 14:03

    Bagra koja je došla ponovo 1999

  • Klimt - Bec

    16. april 2018 | 18:59

    Anglo-Saksonski " Milosrdni Andjeo 1944 - 1999 "... Kome oni donose Mir i Demokratiju, neka im je Bog u pomoci !!!

  • Cale

    16. april 2018 | 13:59

    Rat nikom nije doneo dobro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA