Prvo su pleli vence, pa na kiši opleli kolo: Kudovci iz "Branka Cvetkovića" treći dan igrali za pravdu

Ivanjdanskim vencima i pesmom ispred vrata nekadašnjeg doma negovali su tradiciju

  • 2

Veliko kolo oplelo se danas u centru Beograda, uprkos kiši koja je padala na grad, kada su članovi KUD-a "Branko Cvetković" po treći put pesmom i igrom zatražili da im se vrate prostorije u kojima našu tradiciju i kulturu neguju već 73 godine.

Oni su zapevali "Na Kordunu grob do groba" i u ritmu ove stare pesme treći dan za redom "igrali za pravdu".

Članovi folklornog ansambla zaigrali kolo nasred ulice u Beogradu u znak protesta zbog prinudnog iseljenja (VIDEO)

- Danas je Ivanjdan, dan rođenja Svetog Jovana Krstitelja. Danas, kažu, Sunce tri puta stane. Danas je praznik prirode, jer kažu da se priroda razbukta najviše baš na današnji dan. Danas je i praznik devojaka, one pletu vence od ivanjskog cveća, koji podsećaju na svadbene vence. Od 17 sati danas u Miloša Pocerca 10 devojke Cvetkovića će pleti vence i poklanjati ih svim dobrim ljudima, želeći im tako veselu i blagorodnu godinu. I danas će naše devojke čuvati tradiciju - objavili su oni na svojoj Fejsbuk stranici.

Dva sata kasnije oni su "svoju borbu nastavili uz pomoć pesme".

Pridružila im  se Pjevačka družina Svetlana Spajić, a podršku su dobili i od pevačkh grupa iz Beograda - KUD "Đoka Pavlović", Grupa pevača AD "Novi Beograd" VTŠ, KUD "Batajnica", KUD Dimitrije Koturović, Jenđe Ženska Pevačka Grupa i mnogih drugih.

U stare prostorije više ne mogu Foto: KUD Branko Cvetković

Takođe, oni su na sajtu peticije24.com počeli da sakupljaju potpise podrške, pod parolom "Ne damo naš Cvetković", gde je iza njih vrlo brzo stalo skoro 1.000 ljudi.

Podsetimo, jedan od najpoznatijih srpskih ansambala "KUD Branko Cvetković" izbačen je na ulicu posle 73 godine provedene u zgradi u centru Beograda. Iz višedecenijskog sedišta izbacio ih je izvršitelj po zahtevu Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Šta je tačno dovelo do ovog nemilog događaja teško je utvrditi, jer su priče ove dve organizacije dijametralno suprotne. O kakvim se stavovima radi, pročitajte OVDE.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile_bg

    8. jul 2018 | 07:55

    Ljudi,budimo iskreni i realni.....Celni ljudi KUD-a nisu placali komunalne troskove,izdavali su prostor koji po pravilu ne smeju da izdaju za kafanicu,struja,voda....nista nisu placali....Pa pre X godina kada su koristili salu u JRB-u takodje su izbacebi jer je nisu placali a ugovorom su bili u obavezi....Kako sve ovo znam? Pa igrao sam i sam u Cvetkovicu!

  • The Mother of Dragons.

    8. jul 2018 | 00:51

    Zgodan ovaj pandur na slici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA