Na Tašmajdanu uskoro spomenik Vasku Popi: Centar Beograda će zasijati u novom ruhu, evo koje velike projekte najavljuju iz Grada

- Bio je neobičan, drugačiji pesnik i ne bi priličilo da ima klasičan spomenik - rekao je Goran Vesić

  • 3

Veliki srpski pesnik Vasko Popa dobiće spomenik na Tašmajdanu, a zajednički će ga podići grad Beograd i "Večernje novosti", najavio je u intervjuu za taj dnevni list zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je rekao da će odluka o tome biti doneta na prvoj sednici Skupštine grada, kada će biti osnovan i odbor za postavljanje obeležja na čijem će čelu biti književnik Milovan Vitezović.

Čuveni "Tašmajdan" odlazi u istoriju: Kome smetaju stare beogradske kafane? (FOTO)

- Popa je bio neobičan, drugačiji pesnik i ne bi priličilo da ima klasičan spomenik. Živeo je u Bulevaru, preko puta Tašmajdana i provodio vreme u ''Poslednjoj šansi'', pa je naša ideja da ga spomenik predstavi za nekim stolom upravo u tom kultnom lokalu. Tu bi svako mogao sedne i čita njegove pesme - rekao je Vesić.

Kako prenosi gradski Sekretarijat za informisanje, on je dodao da se završava projekat rekonstrukcije zgrade na uglu Resavske i Nemanjine ulice, gde bi sledeće godine mogla da bude započeta gradnja zgrade muzeja Grada Beograda.

- To zdanje bivše Vojne akademije, koje ima više od 10.000 kvadrata, zaista je predivno. Prvi put će Muzej grada Beograda dobiti svoju kuću, jer je vreme da sva beogradska istorija bude pod jednim krovom. To je naš najveći projekat kada je u pitanju kultura, koštaće između 15 i 20 miliona evra, mada ima i drugih važnih, kao što je obnova paviljona ''Cvjeta Zuzorić'', rekonstrukcija teatra ''Bojan Stupica'' i Muzeja Nikole Tesle - istakao je zamenik gradonačelnika.

Popa je bio neobičan, drugačiji pesnik i ne bi priličilo da ima klasičan spomenik-Foto: Wikimedia/Stevan Kragujević

Na pitanje o problemu sa kojim se susreću mnoge kulturne institucije, poput Muzeja Nikole Tesle, čiji je prostor vraćen u restituciji, Vesić je naveo da se traži rešenje i za Grafički kolektiv.

- Mi smo zajedno s ministrom (kulture Vladanom) Vukosavljevićem uložili napor da im se nađe prostor i još uvek ga tražimo. Grad Beograd neće dopustiti da galerija ''Progresa'' postane išta drugo nego umetnički prostor, u čemu imamo razumevanje premijerke. Kada je građena zgrada ''Progresa'', na tom mestu je bila čuvena galerija ''Sebastijan'', pa je uslov bio da se napravi galerija. Ta zgrada je sada u stečaju i nećemo dopustiti da se proda i galerija. Tu može da se nađe prostor i za ''Grafički kolektiv" - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je potvrdio da Grad zajedno s Vladom Srbije priprema projekat da više od 300 ulica u Beogradu koje nemaju imena dobiju nazive.

Grad zajedno s Vladom Srbije priprema projekat da više od 300 ulica u Beogradu koje nemaju imena dobiju nazive-Foto: Marko Jovanović

- Tražili smo predloge različitih institucija, a RTS je predložio da Radivoje Lola Ðukić, Novak Novak i, Mića Orlović dobiju ulicu. Oni su bili značjani za naše društvo, kao i Nebojša Popović, koji je zadužio i košarku i televiziju. Zašto ne bi ulicu u Beogradu, imao recimo Bogdan Tirnanić? Važno je da obeležje, spomenik, trg, skver, ulicu, dobiju oni koji su uradili nešto za sve nas, bez obzira da li su lekari, umetnici, novinari, generali, političari. Ako se ne sećamo i ne znamo da se zahvalimo zaslužnima, onda ne možemo da mislimo o budućnosti. Zalažem se i da akrobata Dragoljub Aleksić dobije ulicu, jer je i on obeležio jedno vreme - zaključio je Vesić u intervjuu za "Novosti".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Таш је наш

    16. septembar 2018 | 13:26

    А где су Мика Антић, Момо Капор, Драган Николић, Манда, Глоговац.....

  • slađa

    16. septembar 2018 | 12:49

    Odlična ideja za spomenik Vasku Popi. Vreme je da okrenemo iglu na busoli u smeru ljudi koji su ugradili sebe u naše društvo, iznova i iznova uzdižući dostojanstvo pravih vrednosti kroz stvaralaštvo, kroz profesiju, životnu misiju čiju su tajnu spoznali i uklapali je patriotski u vremenu i naraštaju kome su pripadali.

  • Н. С.

    18. septembar 2018 | 13:58

    Е, без Попе незнам како би даље.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA