≫ 

Beograd uskoro može da dobije ski stazu: Najavljuje se konstrukcija na Avali

Beogradska planina mogla bi da postane nova zimska turistička atrakcija

  • 1

U Beogradu su počeli pregovori o projektu izgradnje ski staze na Avali, ukupne dužine oko 550 metara, koja bi jednim delom bila pokrivena posebnom podlogom za korišćenje u uslovima bez snega, rečeno je danas Tanjugu u Skijalištima Srbije.

- U toku su pregovori oko realizacije projekta Avala, na inicijativu i predlog JP Skijališta Srbije. Planirani sportsko-rekreativni sadžaji nalazili bi se uz Mitrovićev dom, ispod Avalskog tornja do podnožja Avale, u pravcu Pinosave - kažu u Skijalištima.

U ovom delu Vračara više neće moći da gradi ko kako hoće: Investitori će morati da paze na izgled fasade i na visinu zgrade

Prema predloženoj studiji, na Avali je s pratećim sportsko-rekreativnim sadržajima predviđen jedan ski lift tipa- sidro, kao i poligon za početnike.

Predviđena je jedna ski-staza ukupne dužine oko 550 metara.

Avala novi Zlatibor. Foto: Wikipedia/Ujambor

Pored skijaške infrastrukture, planirani su i zabavni sadržaji: bob na šinama, avantura park sa stenom za penjanje, zip lajn, mini golf, dečije igralište i drugi sadržaji.

Ukupna površina skijališta s pratećim objektima iznosi oko 4,5 hektara.

Centar je planiran tako da se može fazno realizovati, tako da bi prva faza obuhvatila izgradnju skijališta s pratećom infrastrukturom: ski lift tipa sidro ili tanjir, ski staza, osvetljenje ski staze, poligon za obuku, objekti u funkciji skijališta, fabrika snega, specijalna mehanizacija i parking prostor.

Druga faza obuhvata izgradnju zabavno-rekreativnih sadržaja i to: bob na šinama, zip lajn, teren za mini golf, avantura park sa dečijim igralištem, stena za penjanje, dekorativna slova i sitan inventar, kažu u Skijalištima Srbije.

SKI STAZA OŽIVLJAVA AVALU

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić potvrdio je da se sa „Skijalištima Srbije” pregovara oko izgradnje ski staze na Avali. On je gostujući na Studiju B podsetio da sa ovim preduzećem Grad Beograd već radi na projektu gondole, koja će povezati Ušće i Kalemegdan.

Ski staza je naš novi zajednički projekat, s namerom da dobijemo ovakav objekat na desetak kilometara od centra Beograda. Ideja je da ski staza radi i leti i zimi po uzoru na mnoge gradove u svetu, kako bi skijanje bilo dostupno onima koji nisu u mogućnosti da odu van Beograda. Finansiranje bi bilo pola-pola i verujemo da je ovo ulaganje u budućnost i u turizam grada – istakao je Vesić.

Foto: Skupština grada/Privatna arhiva

Zamenik gradonačelnika je izrazio uverenje da bi ski staza mogla da omogući da Avala konačno oživi i da bude u funkciji grada.

On nije želeo da licitira rokovima, ali namera je da se ugovor potpiše tokom sledeće godine.

- Sama izgradnja ne bi trebalo da traje duže od nekoliko meseci - istakao je Vesić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    28. septembar 2018 | 10:40

    E neka Beograd dobije ski stazu, to je nesto najvaznije, da mogu tu u blizini da se skijaju!!! A planina Goc kod Kraljeva koja je vec imala ski stazu 1,5km sa zicarom i jos jednu manju od 0,5 km plus dve staze od starne Vrnjacke banje kao i potencijale za mnogo vise dozvolili ste da propadne!!! DOZVOLILI STE DA PROPADNE!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA