Ovo je Beograd budućnosti: Izložba o projektima koji menjaju lice srpske prestonice

Panoi su postavljeni u Knez Mihailovoj ulici

  • 0

Fotografije budućeg izgleda Trga Republike, Terazija, Ulice kneza Miloša i Kalemegdanske pasarele deo su postavke izložbe "Doživi Beograd" koja je danas svečano otvorena ispred tržnog centra "Rajićeva" u Beogradu.

Za mesec i po završetak prve faze radova na pasareli koja će povezati Kalemegdan i Beton halu (FOTO)

Na fotografijama postavljenim duž Knez Mihailove ulice predstavljeni su glavni projekti realizovani u prestonici u poslednjih nekoliko godina, poput obnovljenog Trga Slavija, a Beograđani i gosti prestonice imaju priliku da pogledaju i kako će izgledati Palilulska pijaca, Studentski trg ili Ada Huja.

Glavni gradski arhitekta Milutin Folić kaže da je izložba "Doživi Beograd" organizovana na inicijativu studenata Fakuleta političkih nauka (FPN) u okviru manifestacije "Student fest" koji su, kako je reako, želeli da predstave glavne projekte koji su završeni u prestonici u proteklih nekoliko godina, kao i šta se planira za naredni period.

- Ovo je lep način da se Beograđanima i posetiocima prestonice predstavi šta je urađeno i šta će se raditi u gradu - rekao je Folić. 

On je ponovio da su strateški prioriteti razvoja Beograda izmeštanje industrije iz centra grada i formiranje kompaktnih urbanih celina, zatim spuštanje grada na reke i davanje prednosti u saobraćaju pešacima, biciklistima i javnom gradskom prevozu.

Foto: Beoinfo

- To znači podizanje kvaliteta života u Beogradu što je najviši cilj - istakao je glavni gradski arhitekta..

Povodom otvaranja izložbe, Folić je sa studentima, zamenicom predsednika Skupštine grada Andreom Radulović i direktorom Ustanove kulture "Vuk Karadžić" Svetislavom Goncićem učestvovao u oslikavanju murala "Panorama Beograda" koji će se do 20. oktobra nalaziti ispred tržnog centra "Rajićeva".

Radulovićeva je rekla da je veoma ponosna što je Grad Beograd deo manifestacije "Student fest" i zahvalila Studentskoj uniji FPN-a koji su organizovali izložbu "Doživi Beograd", koja, kako kaže, predstavlja napredak i razvoj prestonice.

- Naši studenti zajedno sa gradskim funkcionerima šalju poruku suživota i saradnje na zajedničkim vrednostima. Grad prepoznaje značaj ovakvih događaja, jer upravo kroz njih mladi Beogradani i svi koji posećuju prestonicu, mogu da "dožive" ovaj grad kao mesto gde se neguje i čuva kultura i prave vrednosti - istakla je Radulovićeva.

Član Studentske unije FPN-a David Đurović naveo je da su izložbom "Doživi Beograd" i oslikavanjem murala "Panorama Beograda" studenti želeli da pokažu da im je stalo do svog grada i izrazio nadu da će festival "Student fest" opstati i nastaviti da se razvija. Izložba "Doživi Beograd" traje do 20. oktobra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA