≫ 

Dan kada se na palati "Albanija" zavijorila zastava Jugoslavije: Krvava borba za Beograd trajala je osam dana (FOTO) (VIDEO)

Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije 20. oktobra 1944. godine oslobodile su Beograd

  • 13

Na današnji dan, pre 74 godine, na palati "Albanija" zavijorila se zastava Jugoslavije, a Beograd je najzad oslobođen nakon četiri godine okupacije u Drugom svetskom ratu. Za osam dana borbi, u Beogradskoj operaciji učestvovalo je 80.000 boraca na strani jugoslovenskih jedinica i Crvene armije, dok je grad pokušalo da zadrži 55.000 nemačkih vojnika.

Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije 20. oktobra 1944. godine oslobodile su Beograd.

Operacija oslobađanja Beograda trajala je od 12. do 20. oktobra. Tokom te akcije poginulo je više od 3.000 boraca, oko 4.000 je bilo ranjeno. Živote je dalo i oko 1.000 Crvenoarmejaca, a poginulo je i oko 28.000 nemačkih vojnika.

BEOGRAD JE SLOBODAN GRAD! Evo kako je izgledao BOJ ZA SRPSKU PRESTONICU i poražen HITLER! (FOTO) (VIDEO)

Borba oslobađanje Beograda trajala je osam dana Foto: Wikipedia/Свифт

Nacisti su tokom povlačenja spalili Stari dvor, Ruski dom, Sanatorijum dr Živkovića, zgradu Novinarsko-izdavačkog preduzeća "Vreme", zgradu Novog univerziteta, Kolarčev narodni univerzitet. Takođe su spalili i Prvu mušku gimnaziju, Drugu žensku gimnaziju, zgradu Javne berze grada i mnoge druge javne i privatne objekte.

Pripadnici narodnooslobodilačkih jedinica, pod komandom Peka Dapčevića, i snage Crvene armije, koje je predvodio general Vladimir Ždanov, sreli su se 11. oktobra na levoj obali Morave i krenuli u zajedničku bitku za Beograd.

Za tri dana savladan je otpor Nemaca na prilazima Beogradu, dok su, istovremeno jugoslovenske i ruske snage oslobodile Topolu i Mladenovac, te zauzele Avalu.

U noći između 19. i 20. oktobra pala je i palata "Albanija". Na zgradi se ubrzo zavijorila jugoslovenska trobojka s petokrakom, koju je postavio partizan Miladin Petrović. Na njega je pucano mitraljezom, a on je pao mrtav ispod zastave.

Trobojka na palati "Albanija" simbolično je označila da je Beograd oslobođen, a ovaj trenutak se i danas slavi kao dan oslobođenja Beograda.

Beogradskom operacijom okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Kraljevine Jugoslavije.

Prva proleterska udarna brigada u Beogradu oktobra 1944. Foto: Wikipedia

MEMORIJALNI DEFILE "KORAKOM DO SLOBODE"

Povodom obeležavanja 74 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu danas će u srpskoj prestonici biti održan memorijalni defile "Korakom pobede do slobode".

Defile je deo manifestacije "Dani slobode" kojom se ove godine, osim oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, obeležava i 100 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu.

Defile će početi kod Igumanove palate (ugao Trga Nikole Pašića i Terazija), gde će prethodno biti održana ceremonija na kojoj će govoriti ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Učesnici defilea prošetaće do Palate Albanija gde će biti održan muzičko-scenski program "Oslobođenje - pobeda kroz muziku i igru".

Manifestacija "Dani slobode" trajaće do 1. novembra, a počela je sinoć predstavom "Oslobađanje Beograda u pet slika", reditelja Ljubiše Ristića, koja je izvedena u staroj fabrici šećera na Čukarici i na autentičan način prikazati borbe i ratna dešavanja.

Iz uličnih borbi za oslobođenje Beograda 14-20. oktobra 1944.godine. Foto: Wikipedia

U okviru ove manifestacije danas će, osim održavanja memorijalnog defilea, biti položeno i cveće na Groblju oslobodilaca Beograda, na Spomenik sovjetskom vojniku u okviru Groblja oslobodilaca Beogada u Drugom svetskom ratu i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

U ponedeljak, 22. oktobra, u Kosturnici braniocima Beograda na Kalemegdanu biće izvedena Scenska rekonstrukcija govora majora Dragutina Gavrilovića, a u subotu, 27. oktobra, kroz Knez Mihailovu ulicu, od Terazija do Kalemegdana, predviđen je Defile vojne muzike uz saradnju sa paradnim orkestrom Ministarstva odbrane.

U subotu, 27. oktobra i nedelju, 28. oktobra biće organizovane besplatne posete Vojnom muzeju.

U nedelju, 28. oktobra, biće položeni venci na Osmatračnicu srpske vrhovne komande sa Kajmakčalana.

Manifestacija "Dani slobode" biće završena 1. novembra izložbom na otvorenom povodom 100 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, koja će biti postavljena u Pionirskom parku, na platou između Predšedništva i Skupštine grada.

Takođe, istog dana planirano je polaganje venaca na Kosturnicu braniocima Beograda 1915. godine na Novom groblju, kao i muzučko-dramski spektakl "Beogradske sene" na platou Skupštine grada Beograda.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • YU 1957

    20. oktobar 2018 | 11:41

    Slava svim borcima i herojima NOVJ,partizanima,komunistima i Crvenoarmejcima koji su dali živote za oslobođenje Beograda,SLAVA IM.

  • Dia

    20. oktobar 2018 | 12:20

    Zamislite U Albaniji Palata Srbija?????

  • Jovan

    20. oktobar 2018 | 11:39

    Apelujmo da se promeni naziv palata Albanije !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA