≫ 

Čuvajmo ljubomorno slobodu, jer smo je krvlju zaslužili: Beograd obeležio dan oslobođenja od fašističke okupacije (FOTO)

- U tim borbama život je izgubilo 2.556 boraca Narodno oslobodilačke vojse i 940 crvenoarmejaca - poručio je Goran Vesić

  • 22

Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobar 1944. godine, obeležen je danas memorijalnim defileom pripadnika Vojske Srbije "Korakom pobede do slobode".

Dan kada se na palati "Albanija" zavijorila zastava Jugoslavije: Krvava borba za Beograd trajala je osam dana (FOTO) (VIDEO)

Muzičko scenski defile od Trga Nikole Pašića do Palate Albanija okončan je muzičko-dramskim događajem i igrom "Oslobođenje-pobeda kroz muziku i igru".

Tim povodom zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poželelo je srećnu godišnjicu pobede i oslobođenja Beograda od fašističke okupacije svim Beograđanima i pripadnicima Vojske Srbije koja, kako je rekao, baštini tradiciju Narodno osloboduilačke vojske i srpske vojske iz balkanskih i Prvog svetskog rata.

- Na današnji dan pre 74 godine okončana je fašistička okupacija koja je trajala 1.287 dana. Srećna vam sloboda, Beograđani, čuvajmo je ljubomorno jer smo je krvlju zaslužili i gradimo naš grad onako kako bi želeli svi oni koji su dali svoje živote da bi Beograd bio slobodan - poručio je Vesić.

Srećna vam sloboda Beograđani, čuvajmo je ljubomorno jer smo je krvlju zaslužili-Foto: Beoinfo

On je podsetio da su Beograd oslobodile jedinice Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije pod vođstvom Peke Dapčevića i jedinice Crvene arnmije pod komandom maršala Tolbuhina za osam dana, nakon čega je kod Palate Albanija zavijorila jugoslovenska trobojka.

- U tim borbama život je izgubilo 2.556 boraca Narodno oslobodilačke vojse i 940 crvenoarmejaca. Neka im je večna slava i hvala im zato što naš narod zahvaljujući njihovoj žrtvi živi u svom domu - istakao je zamenik gradonačelnika.

On je ukazao da prethodne 74 godine nismo uvek ponosno slavili današnji dan, ocenjujući da je to naša sramota.

Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu obeležen je danas memorijalnim defileom pripadnika Vojske Srbije "Korakom pobede do slobode"-Foto: Beoinfo

- Hvala bogu poslednjih pet godina Beograd ponosno slavi 20. oktobar, jer je tada oslobođe kao i 1. novembra 1918. godine Beograd kada je bio oslobodijen u Prvom svetskom ratu, slavimo jer smo u oba svetska sukoba bili na pravoj strani istorije i borili se za čovečantsvo i civilizaciju - naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, današnji marš pripadnika vojske nije samo marš u kome odajemo počast pobednicima.

Ovo je, kako je naveo, marš u kome jasno kažemo da nema revizije istorije.

- Da se zna ko se borio na kojoj strani i da ne mogu poraženi da postanu pobednici, da ne mogu oni koji tvrde da su logori smrti kao što je bio Jasenovac, bili radni logori za zabavu i da ne mogu da tvrde da nije bilo holokausta. Istina je jedna, ona je na strani pobednika, a mi smo ponosno na toj strani - zaključio je Vesić.

VIDEO: Šta bi se sa svetom desilo da je Srbija bila uništena u Prvom svetskom ratu?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. oktobar 2018 | 17:22

    VECNA SLAVA I HVALA CRVENOJ ARMIJI NA SLOBODI KOJU SU NAM DONELI!! HVALA JOSKINIM PARTIZANIMA STO SU U BEOGRADU IGRALI FUDBAL SA NENCIMA ,UBILI 2 NEMCA -I KAD SU DOSLI NA TENKOVIMA CRVENO ARMEJACA UBILI PRVOG MESECA U BEOGRADU 56HILJADA BOGATASA I INTELIGENCIJU BEOGRADA!! POCEO JE CRVENI TEROR OZNE!!

  • Zürich 043

    20. oktobar 2018 | 17:14

    SLAVA svim borcima NOVJ,Partizanima,Komunistima i Crvenoarmejcima koji su poginuli u borbama za oslobođenje Beograda a ime nijednog heroja oslobodioca ne nosi nijedna ulica,trg,...i niko i ne spominje na današnji dan.

  • mile

    20. oktobar 2018 | 17:27

    kounisti su krivi za kosovo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA