≫ 

Oskrnavljen spomenik Zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu (FOTO)

Deo spomenika na kom piše "A la France" (Francuskoj) precrtan je crnim sprejom, a danas je postament i očišćen

  • 10

Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu oskrnavili su u ponedeljak uveče nepoznati počinioci. Deo spomenika na kom piše "A la France" (Francuskoj) precrtan je crnim sprejom.

Spomenik je trenutno obmotan najlonom, a u blizini spomenika je primećeno i pojačano prisustvo komunalne policije, navodi Politika. Spomenik na Kalemegdanu je ostavljen 11. novembra 1930. godine u znak prijateljstva, uzajamne pomoći i saradnje Srbije i Francuske tokom Prvog svetskog rata.

Spomenik je trenutno obmotan najlonom, Foto: Telegraf

Grafiti na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj u utorak su očišćeni zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama koje su primenjene prilikom njegove obnove, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

"Spomeničko nasleđe je odgovornost kako zaposlenih u službi zaštite, tako i građana. Obaveza svih nas je da ga dosledno čuvamo, kao sećanje na prošlost i zalog za budućnost", navodi se na kraju saopštenja Skupštine grada.

FRANCUSKA KOJA JURIŠA U POMOĆ SRBIJI

Spomenik u bronzi prikazuje skulpturu žene koja drži mač, što simboliše Francusku koja juriša u pomoć Srbiji.

Podsetimo, restauracija Spomenika zahvalnosti Francuskoj završena je 6. avgusta. Posebno su bile restaurirane bronzana figura i kameni postament, a restauraciju skulpture uradio je vajar Zoran Kuzmanović.

Deo srpske javnosti negodovao je zbog načina na koji je Srbija tretirana na ceremoniji u Parizu povodom obeležavanja 100 godina od primirja u Prvom svetskom ratu. Podsetimo, brojne delegacije čiji su državnici učestvovali na svečanosti u Parizu, između ostalog i srpski predsednik Aleksandar Vučić, pobunile su se zbog rasporeda sedenja na ovoj ceremoniji, navodi Sputnjik.

Spomenik na Kalemegdanu; Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako su za Telegraf rekli neki od čitalaca, "ja bih to isto uradio, ljut sam na Francuze, jer su nas ono bombardovali i išarali 1.200.000", "boli me baš uvo što šaraju, odavno nisam zahvalan Francuzima", "o šaranju spomenika bilo kojih mislim da je kretenski spomenik", "u ovoj zemlji ljudi imaju suviše slobodnog vremena, pa se bave šaranjem spomenika".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јован Ктћ

    13. novembar 2018 | 17:18

    Требало би га прекрити црном тканином на једно дуже време. После овог скандала, који су нам срамотно приредили, нема оправдања да остане видљив!

  • Marko

    13. novembar 2018 | 20:18

    Oduvek smo bili moneta za potkusurivanje velikih. Oduvek su nas gurali u pokolj, naravno da bi sacuvali sebe. Vreme je da neko bez emocija i na bazi cinjenica razjasni u cemu je to prijateljstvo Francuza prema nama...Sto pre razbijemo iluzije iz proslosti necemo ih imati ni u buducnosti. Dosta vise laznog busanja u neka nazovi istorijska prijateljstva, iz kojih srpski narod izadje osakacen, desetkovan, osiromasen, sa izgubljenim teritorijama, bez refundiranja ratne stete...Sta bi sa nama bilo bez ovakvih nazovi prijatelja...

  • DD

    13. novembar 2018 | 18:55

    Zbog ljigavaca koji su na čelu Francuske prestao sam učiti francuski jezik. I neću ići na doček Nove godine u Pariz. Kao pojedinac barem toliko mogu učiniti kao reakciju na ponižavanje Srbije na završenoj ceremoniji 100 godina od pobede u Prvome s. r.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA