≫ 

Deca plakala i smrzavala se satima, težak propust agencije roditelji sprečili u poslednji čas: Hteli da pošalju decu vezanu kesama na rekreativnu (FOTO)

Skoro četiri sata su roditelji i 5-godišnjaci čekali na hladnoći da agencija reši problem sa prevozom

  • 88

Mališani iz vrtića "Sveta Petka" zaputili bi se danas na rekreativnu nastavu na Kopaonik vezani plastičnim kesama za sedišta, jer sigurnosni pojasevi u autobusu nisu radili, da njihovi roditelji nisu na vreme primetili ovaj enormni propust i zaustavili vozilo, zahtevajući da stigne novo.

Rekreativna nastava za 50-ak mališana pretvorila se u košmar pre nego što je i počela. Skoro četiri sata po ledenom vremenu oni sa roditeljima čekali da se pojavi novo vozilo, jer ono koje im je turistička agencija "Mag promet" poslala ne ispunjava osnovne uslove bezbednosti, tvrde roditelji. Autobus, koji je inače vlasništvo "Laste", trebalo je da sa Topčidera krene u 8.00 sati.

Sve je počelo kada je nekoliko mama i tata primetilo kako je jedan od vozača izrazito crven u licu.

Tri autobusa su krenula, jedan je ostao Foto: Telegraf

- Nekolicini se učinilo da se oseća na alkohol. Predstavnica agencije nam je rekla kako je jutros u 6.30 urađen alkotest, koji je on prošao, ali da mi, roditelji, nemamo pravo na uvid u tu dokumentaciju - kaže Katarina, jedna od zabrinutih majki.

Ono što su jasno mogli da vide jeste to da nekoliko pojaseva u autobusu nije radilo, a decu koja su požurila da sednu na svoja mesta, neki roditelji su vezali kesama za sedišta, misleći da je to jedina alternativa u tom trenutku, zapravo jedini način da se pojas spoji sa kopčom.

- Prebrojali smo da 16 pojaseva ne može da se zakopča, zbog čega su deca kesama vezana za sedište. Roditelji su poludeli i odmah zahtevali da se pošalje novo vozilo. Predstavnica agencije "Mag promet" je počela da nam objašnjava kako je autobus jutros prošao tehničku proveru, te kako ona može da pozove i traži rezervni autobus, ali kako nam to nije u interesu, jer onda ćemo morati da odlažemo polazak. Svi odreda su se složili da je jedino "što nam je u interesu" jeste bezbednost naše dece - naglasila je ova majka.

Deca su vezana kesama Foto: Telegraf

Umesto novog vozila, ponudili su im da na licu mesta saniraju problem, te da "samo" četiri mesta ostanu sa pokvarenim pojasevima.

- Koja će deca da sednu na ta mesta? Pa i da je samo jedno u pitanju, treba nečije dete na to da sedne! Jednoglasno smo to odbili - tvrde roditelji.

Na kraju su im obećali da će novi autobus stići u 10.15, pa su se zaputili u obližnji restoran, da zagreju decu.

- Autobuse se u 10.15 nije pojavio, ali bi on, kako su nam rekli, svejedno trebalo da stigne sa drugog puta. Kada se bude dovezao, pozvaće policiju da izvrši novu kontrolu, ali niko ne zna koliko će ona da traje i da li će, kao što bi trebalo, autobus prvo otići na tehnički pregled. Onaj koji smo jutros dobili je prošao policijsku kontrolu iako ne radi 16 pojaseva. Nemamo predstavu kada će deca konačno krenuti - kaže Katarina.

53 mališan i vaspitači čekaju da krenu Foto: Telegraf

Neki roditelji su se odlučili da svoju decu sami odvezu na Kopaonik. Drugi nemaju tu mogućnost, jer i danas rade. Većina se spremila da podnese tužbe. 

- Mališani su se odreda rasplakali. Roditelje koji rade smo mi ostali zvali na telefon, da smiruju decu. Suze do kolena. Baka jedne devojčice je sela u taksi, da dođe i bude tu sa njom, jer dete nije moglo da se smiri. Sada smo im dali slatkiše, grickalice koje smo spremili, pa su se malo smirili. Mame i tate su, sa druge strane, na ivici nerava - kaže majka.

Na rekreativnu nastavu, koja inače košta skoro 23.000 dinara, zaputila su se tri od četiri autobusa. Dva od četiri autobusa pripadaju "Lasti".

Sedišta u diskutabilnim autobusima Foto: Telegraf

POSLALI SMO ZAMENSKO VOZILO ČIM SMO ČULI ZA PRIMEDBU RODITELJA

Iz SP "Lasta" istakli su za Telegraf.rs da svaki autobus,  pre nego sto dobije putni nalog za rad, mora da prođe njihov tehnički pregled, kao i kontrolno pregled MUP RS.

- Dva autobusa, konto 9168 i 9149, koja su jutros namenjena za prevoz dece iz vrtića „Sveta Petka“, postavljena su na vreme, u 8 sati na trazenu poziciju. Na primedbu roditelja da se na jednom vozilu (konto 9149) pojasevi teže vezuju, SP Lasta poslala je zamensko vozilo (konto 9184) sa kojim su mališani krenuli ka Kopaoniku - rekli su za Telegraf.rs iz ovog preduzeća i naglasili da je njihovo ime već decenijama sinonim za bezbednost i pouzdanost, te da im je bezbednost putnika uvek bila na prvom mestu.

Redakcija Telegrafa.rs pokušala je da dobije odgovor od agencije "Mag promet", ali se oni nisu javljali na telefon.

"Srećan puuuutttt" Foto: Telegraf

KRENULI TRI I PO SATA KASNIJE

Kada je novo vozilo stiglo, i kada su pripadnici MUP-a pregledali dokumentaciju, deca su krenula na rekreativnu nastavu oko 11.30 sati. Novi vozač je takođe došao.

- Velika pomoć roditeljima su bile vaspitačice iz vrtića, koje su ispale veliki profesionalci i izuzetno posvećeni radnici. Smirivale su decu, bile na našoj strani i sve vreme pokušavale da reše problem, a da deca ne osete da ga ima. Lično su utvrdile da je svako dete dobro vezano u novom autobusu i dok to nisu učinile, nisu dale da se krene - kaže Katarina.

Roditelji kažu da su mališani bili malo smrznuti, ali ipak srećni što će se uskoro pridružiti svojim drugarima, koji su krenuli na vreme i koji su oko 12 sati već bili blizu Kopaonika.

VIDEO: Kako da zaštitite vašu decu od nasilja?

(K.K./D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    17. novembar 2018 | 11:13

    Imam 33 godine, kad sam bio mali nisu ni postojala auto sedista za decu, ni pojasevi na zadnjim sedistima i gle cuda ziv sam i zdrav.

  • Tara

    17. novembar 2018 | 11:15

    Podrška roditeljima. Sramota za organizatora putovanja.

  • Paja patak

    17. novembar 2018 | 11:20

    Jos jedna lopovska banda koja zaradjuje na decijim suzama a proci ce nekaznjeno...kako posle ne reci deci da beze odavde glavim bez obzira cum se osamostale...ovde se ponavlja ista prica zadnjih dvadeset godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA