≫ 

Zabelela se prestonica: Prvi sneg rasanio Beograđane, svi ga oduševljeno dočekali (FOTO)

12 dežurnih ekipa širom prestonice trenutno vodi računa o tome da zima ne poremeti svakodnevni život Beograđana

  • 13

Prvi sneg iznenadio je sve koji su ovog nedeljnog jutra morali da rano napuste svoje tople krevete. Širom Beograda krupne bele pahilje brzo su se spuštale sa neba, ali i još brže topile na zemlji, još nespremnoj za prave pokrivače.

Dok je pogled na ulicu Novobeograđane prevario da je tokom noći padala kiša, Avala je osvanula poprilično bela, zbog čega je njenim žiteljima izlazak iz svojih kuća mnogo lakše pao.

Na Altini se tanki snežni pokrivač stvorio na limenim krovovima, a zimska čarolija nije zaobišla ni Obrenovac.

Naravno, stanovnici svih krajeva prestonice požurili su da se pohvale prvim snegom u svome kraju, a vi prosudite gde je ovo jutarnje iznenađenje bilo najlepše:

 
 
 
View this post on Instagram
First snow ❄❄❄ #snow #November #letitsnow #Belgrade #Beograd #Serbia #Srbija #snegA post shared by Anna_Molly_Incubusic (@anomalija_incubusic) on

Sneg je počeo da pada malo pre šest sati, ali se ne zadržava na ulicama. U Srbiji će danas biti pretežno oblačno i hladno, sa temperaturama od -3 do 6 stepeni. U Beogradu će, prema najavama biti oblačno i hladno, sa temperaturama od od 2 do 5 C.

Inače, toplane rade punom parom, javio je danas u jutarnjem programu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, te iako ima snega, sigurno nema zime.

On je dodao da 12 dežurnih ekipa širom prestonice trenutno vodi računa, ako dođe do evenetualnih kvarova, da pravi dolazak zime ne poremeti svakodnevni život Beograđana.

Bele se krovovi u Sremčici Foto: Čitalac Telegrafa

Vesić je naveo da je trenutno na ulici 30 kamiona, te da je šest kamiona pokrivaju republičke puteve.

- Kada smo u punoj pripravnosti imamo više od 124 vozila na terenu. Ovaj sneg nije sneg koji će ostati duže, nema potrebe za punim kapacitetima - rekao je Vesić za TV Pink.

On je dodao da Beograd spremno čeka zimsku sezonu i navodi da ima 6.000 tona soli koja će se bacati kada bude bilo potrebe, kao i kalcijum hlorida oko 100 tona, koji se baca kada su ekstremno niske temperature.

Takođe, spremna je i so za distrubuciju građanima, koja će im se deliti kako bi mogli da bacaju ispred svojih kuća kada ima leda.

Najavio je da se sneg očekuje i sutra i dodao da to nisu padavine koje može da izazovu veće probleme.

Pogled ka Pašinom brdu Foto: Telegraf

 
 
 
View this post on Instagram
#prvisnegA post shared by Mirjana Eric (@romi968) on

- Važno je da smo spremni i da možemo da reagujemo, posebno jer se narednih dana očekuju temperature ispod nule, što znači da će lediti, a to je i opasnije od snega - kaže Vesić.

Rekao je da toplane u Beogradu rade, te da se greje negde oko 17 miliona metara kvadratnih stambenog prostora, oko četiri miliona metara kvadratnih poslovnog prostora, odnosno 310.000 stanova, što je polovina svih stanova i kuća u Beogradu.

Kako je naveo, u ovom trenutku toplane u Beogradu se snabdevaju 70 odsto gasom i 30 odsto ugljem, a Grad nema nikakva dugovanja ni prema Srbijagasu, ni prema Kolubari, kao ni prema toplanama.

Vesić je najavio da će se sledeće godine početi sa radovima na dalekovodu Obrenovac – Beograd, što znači da će se para koja se koristi u termoelektrani Nikola Tesla dopremati do Beograda, od čega će će se grejati Zemun i Novi Beograd, što će smanjiti potrošnju gasa za trećinu.

Od 15. oktobra, kada je počela grejna sezona u Beogradu, na kvarove je pristiglo 309 žalbi, što govori o tome da je sistem dobro pripremljen, kaže Vesić.

Istakao je da Beogradu nisu potrebne nove toplane i naveo da Grad ima program u kojem modernizuje postojeće.

Kako izgleda sneg u vašem kraju? Pošaljite nam fotografije.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA