≫ 

Niko nije primetio da od marta niču tri zgrade veličine 500 kvadrata u Mirijevu? Sa jedne su se srušili blokovi, sada je gradilište zatvoreno (VIDEO)

Bez obezbeđivanja dozvole za gradnju, pa i bez minimalnih uslova zaštite nikle su tri zgrade od početka ove godine

  • 11

Sa objekta u izgradnji u Mirijevu danas su se obrušile cigle, umalo na prolaznicu. Naime, radi se o kompleksu zgrada koje su proletos počele da se grade bez dozvole. Da stvar bude još gora, bahatosti investitora tu nije bio kraj, te su i direktno ugroženi ljudi neobezbeđivanjem objekta.

Žena je pred blokovima koji su poleteli sa petog sprata izvukla živu glavu, nema povređenih, ali imovina stanara je oštećena, poput automobila komšije koji se nalazi tačno preko puta zida sa kog su padale cigle.

- Ne znamo ko gradi ni šta, samo da je to počelo u martu. Mi to ne možemo da sprečimo, šta bismo mi uradili. Samo nam je bitno da smo bezbedni. Gledam ona legalna gradilišta, sa zaštitnim mrežama, a nama lete otpaci kad radnici odu da kupe doručak pa jedu - ispričali su nam stanari.

U uskoj uličici strah je proći kada pogledate količinu popadalog građevinskog materijala i ničeg da se ispreči između vas dok su jaki udari vetra. Nema ni table, ni zaštitne mreže, ni radnika, samo redovi cigala nedovršenog zdanja. S visine petog sprata, sada već manje-više, padom pravo na ulicu.

Kako je Gugl zabeležio 2014. godine Foto: Printskrin/Google street view
Kako danas izgleda Foto: Telegraf

Isprva je delovalo da na adresi Lazara Trifunovića, pod kojom smo i pronašli objekat, takođe nema ničega u zvaničnim papirima, ali komšije su nam rekle da su "ne tako davno" menjani nazivi ulica. Tako je u Katastru nepokretnosti zabeleženo u "novoj" ulici, Aleksandra Bugarskog, zavedeno je postojanje tri objekta, oko 500 metara kvadratnih, bez odobrenja za gradnju. 

Tačna kvadratura objekata je 521, 548 i 494 metara.

Kako je navedeno u Katastru, u pitanju je privatna svojina, a imaoca prava je šestoro.

Interesantno je da jedna od firmi koja se pominje u imaocima prava, a bavi se izgradnjom i prodajom stanova, na svom internet portalu nema uopšte pomenute stanove u ove tri zgrade. Uobičajeno, redovno objavljuje one u ponudi, pripremi i završene objekte sa fotografijama, ipak ovog puta to nije slučaj.

ZATVORENO GRADILIŠTE, PODNETA KRIVIČNA PRIJAVA

Povodom incidenta na gradilištu u Ulici Lazara Trifunovića, gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Podunavac saopštila je da se radi o izgradnji bespravnog objekta, nad kojim je inspekcijski nadzor vršila građevinska inspekcija GO Zvezdare.

Ona je precizirala da, imajući u vidu da je stupanjem na snagu Zakona o planiranju i izgradnji, 6. novembra 2018. godine, inspekcijski nadzor nad izgradnjom objekata poveren gradu Beogradu, on se dalje vrši pred Građevinskom inspekcijom Sekretarijata za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Beograda.

- Gradska građevinska inspekcija je preuzela vršenje inspekcijskog nadzora nad izgradnjom ovog objekta. Izvršeno je zatvaranje gradilišta, i podneta je krivična prijava nadležnom tužilaštvu zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo građenje bez građevinske dozvole iz člana 219a Krivičnog zakonika - izjavila je Sonja Podunavac.

Kada je reč o današnjem obrušavanju dela zida, građevinski inspektor je izašao na lice mesta, zapisnički konstatovao stanje i podneo krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo skidanje i povreda službenog znaka i pečata iz člana 327. Krivičnog zakonika, kao i krivično delo nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova iz člana 281. Krivičnog zakonika. Inspekcijski nadzor je i dalje u toku, navodi se u saopštenju Sekretarijata za inspekcijske poslove.

VIDEO: Ovo urušavanje bilo je, nažalost, tragično

(M.Ro.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beki

    20. novembar 2018 | 16:17

    Cek bre ove zgrade su izgradjene na put gde je tu trotoar za pesake ovo je.najveca bahatost do sada .srbijo inspektori gradonacelnici sram vas bilo .

  • ha ha

    20. novembar 2018 | 17:07

    Sada se setili nadležni organi, kada je žena mogla poginuti, i kada je uništen auto. Nije investitor uopšte kriv, nego inspekcije koje su podkupljive.

  • Nekooo

    20. novembar 2018 | 17:17

    Prošetajte malo po Mirijevu kad ste već tu građevinski inspektori, pa bacite pogled levo kad idete Mirijevskim bulevarom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA