Na proleće ćemo ići pasarelom do Save (FOTO)

Pasarela je važna zbog toga što Beograd konačno dobija pešačku vezu između Kalemegdana i priobalja, koja omogućava da sugrađani bezbedno i bez problema priđu Savi

  • 0

"Radovi na izgradnji pasarele koja će spojiti Kalemegdan i savsko priobalje u završnoj su fazi i očekujem da će ona biti u funkciji u prvim prolećnim danima", najavio je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

- Ostalo je da se montiraju ograde, rasveta, lift, stepenište prema Kalemegdanu i postavi skulptura na vrhu. Planirano je i uređenje zelene površine, koja će se širiti kako budemo uklanjali prugu. Dobiće se prostor za šetnju i igru najmlađih - kaže Folić.

Foto: Gradska uprava Grada Beograda

Prema njegovim rečima, pasarela je važna zbog toga što Beograd konačno dobija pešačku vezu između Kalemegdana i priobalja, koja omogućava da sugrađani bezbedno i bez problema priđu Savi.

- Pasarela nije samo infrastrukturni objekat, već i umetničko delo. Na projektu su radila dva svetski poznata umetnika, Mrđan Bajić i Britanac Ričard Dikon, u saradnji sa arhitektom i akademikom Branislavom Mitrovićem. Autorski tim čine tri izuzetno velika imena, pa nije ni čudo što ovaj objekat već sada kao magnet privlači pažnju građana - objašnjava Folić.

Foto: Gradska uprava Grada Beograda

Folić ističe da će pasarela imati i vezu sa parkingom na Beton hali, koji će posetioci Kalemegdana moći da koriste tokom dana.

- Time će se rasteretiti centralno gradsko jezgro, gde su se građani najčešće parkirali - kaže Folić i dodaje da će pasarela imati ugrađene grejače pa će moći da se koristi i zimi.

Foto: Gradska uprava Grada Beograda

Folić je prošle nedelje zajedno sa autorksim timom obišao radove, a jedan od autora Ričard Dikon tom prilikom pohvalio je kvalitet radova i predložio da se u tunelu kojim je nekada išla železnica napravi multimedijalna umetnička postavka koja će pratiti otvaranje pasarele.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA