≫ 

Dijana Budisavljević je spasila 15.336 srpske dece iz ustaških logora smrti, a sada dobija spomenik u Beogradu

Odbor će do kraja ove godine raspisati međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika

  • 3
Diana Budisavljević, logor Stara Gradiška Foto: Arhivska fotografija

Spomenik Dijani Budisavljević biće postavljen na Savskom keju na levoj obali Save pored Spomenika žrtvama logora na Sajmištu, odlučeno je na sednici Odbora za podizanje tog spomenika.

Na sednici su donete odluke o podizanju spomenika i raspisivanju konkursa za idejno rešenje spomen obeležja Dijani Budisavljević.

Predsednik Odbora Goran Vesić izjavio je da će Odbor do kraja ove godine raspisati međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika.

- Očekujemo do sredine godine da imamo izabrano rešenje za spomenik kako bi ono bilo realizovano u drugoj polovini godine - rekao je Vesić.

Dijana Budisavljević pomagala je srpskoj deci, Foto: Wikimedia/novosti.rs

On je podsetio da je Dijana Budisavljević tokom Drugog svetskog rata spasila 15.336 srpske dece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Prema dnevniku koji je vodila za vreme rata, rad na pomoći i spasavanju srpskih žena i dece iz logora je započela u drugoj polovini oktobra 1941. kada je saznala za veliku akciju pomoći koju je Jevrejska opština u Zagrebu organizovala za svoje zatočene članove.

Prema istom dnevniku, njena inicijativa u prvom trenutku nije naišla na pravi odziv, posebno iz straha od odmazde, ali se to kasnije promenilo. I pored mnogobrojnih teškoća na koje je nailazila, uspevala je da pronađe ljude koji su činili šta je bilo u njihovoj moći da prikupljena pomoć stigne u prave ruke. 

Deca u Jasenovcu, Foro: Profimedia/Zuma Press - News

Spasena deca su bila smeštena na razne načine. Deo njih je bio smešten po raznim hrvatskim porodicama, deo po objektima katoličke crkve, a deo po objektima koji su bili malo bolji od koncentracionih logora iz kojih su spasena.

Zbog opstrukcije i otvorenog negodovanja vlasti NDH, hrana i smeštaj su dobrim delom obezbeđeni privatnim dobrovoljnim prilozima građana. Interesantno je da je Pavelić dozvoljavao da Zagrepčani udomljavaju logorašku decu samo pod uslovom da budu vaspitana u hrvatskom i ustaškom duhu, čime bi se zatro svaki trag o njihovom poreklu.

Mnoga deca odrasla su sa promenjenim identitetom i nikada nisu saznala istinu o svom poreklu, veri ili identitetu. Još u samom logoru decu su preoblačili u ustaške uniforme.

Da bi pomogla srpskoj deci i sama je mnogo rizikovala. Obilazeći logore zarazila se bolestima koje su harale i ubijale mališane. Preležala je tifus i doživela tri nervna sloma.

VIDEO: Deo hrvatske javnosti i posle toliko godina ne reaguje na ovakvo ponašanje ljudi koji glorifikuju ustaštvo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    21. novembar 2018 | 10:43

    U crne dane kad je knez tame dao nož svakom srbolovcu pokosile su ustaške kame Milion Srba u Jasenovcu. Da ne stradaše, večna im slava Utrojili bi se... i to bi sad Bio najveći srpski grad Između Save i Dunava. Najbezdušnije srboubice O vratovima, pored krstića, Nosili su ogrlice Od dečjih očiju i prstića. Poglavnik Ante, to Srbi pamte, Posla Dučeu, svome idolu, Činiju punu srpskih očiju, Koja mu vazda beše na stolu. Te ljudske zveri, praživotinje, Razbijači ljudskih lobanja, Pobili su još desetine Hiljada Jevreja i Cigana. Neke dečake su izdvajali, Njih su, ko nekad turske paše, Pokrštavali i pripremali Za hrvatske janičare-ustaše. Koljači srpske dece ne kriju Da nisu imali lepših ozarja Od škrinja punih dečjih očiju Sa Kozare i Potkozarja. Dobrica Eric

  • Cika Velja

    21. novembar 2018 | 10:35

    Za moje poimanje stvari,spomenik je malo...jako malo za ovakav velicanstven cin!!! Ali kad je vec tako,neka zlatnim slovima pise zbog kojih zasluga Srbi ovoj zeni dizu spomenik!!!

  • Života

    21. novembar 2018 | 12:02

    Svaka joj čast, o njoj i takvim ljudima naša deca treba da uče u školi, da je pamtimo dok je srpskog naroda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA