≫ 

Beogradom više ne idu tramvaji, već tLamvaji: Linije pretumbane, putnici više ne znaju gde koji vozi

Pored broja linije sve češće se vidi i slovo L

  • 0

Od Dorćola do Savamale od jutros ne može da se ide tramvajima preko Kalemegdana, jer je saobraćaj obustavljen zbog radova u Karađorđevoj ulici. Tačnije, može da se ide linijom 2L, koja povezuje Pristanište i Gospodarsku mehanu, ali okolo-naokolo, preko Vukovog spomenika.

Uvedena je i linija 11L: Blok 45 - Tašmajdan, a aktuelne su još i 3L i 12L, dok se ovo slovo javlja i na drugim linijama, a naš reporter baš jutros je video 9L: Blok 45 - Slavija.

Tako su beogradski tramvaji definitivno postali tLamvaji.

Kada je u pitanju potez Dorćol - Savamala i dalje trasa prema Novom Beogradu, najjednostavnije je koristiti autobuse na liniji 95 ili preći pešice preko brda. U opticaju je i da se uz obalu Save prošetaju od Pristaništa do Brankovog mosta ili Starog Savskog mosta.

Dorćolci će, svakako, biti osuđeni da 15-20 minuta duže putuju na ovoj relaciji.

Foto: M. Beljan

Nova privremena linija 11L, inače, pravi je fenomen, jer je od trase Blok 45 - Kalemegdan nastala trasa Blok 45 - Tašmajdan. Tako je, zapravo, dosadašnja povremena linija 7L koja je išla na ovoj relaciji od jutros postala 11L.

I tako će komplikacija sa tlamvajima 2L i 11L potrajati sve do 15. juna naredne godine.

Što se tiče linije 12L, koja je zbog radova na uvođenju tramvajske pruge preko mosta na Adi svojevrsni hibrid linija 12 i 13 i povezuje Blok 45 i Omladinski stadion, njena trasa neće se menjati najmanje do kraja godine. Radovi će i u kasnijoj fazi verovatno iziskivati kraće prekide linija 12 i 13, da bismo nakon toga dobili novu mrežu linija koja uključuje i most na Adi.

Šine preko novog mosta od naredne godine dovešće i do nove mreže llinija tlamvaja, Foto: Telegraf, openstreetmap

Ali, tu neće biti kraj L-ovima. Prema najavama  nadležnih, linije 7, 9 i 11 saobraćaće ubuduće privremeno preko Mosta na Adi, za vreme dok se bude rekonstruisao Stari savski most. Red je da se i njima tada doda čuveno slovo L.

Linija 3L najnovija je redovna tramvajska linija, a kada je ugledate znajte da ona povezuje Tašmajdan i Topčider (železničku stanicu). Ako vidite 3L to ne znači da trojka ne funkcioniše, jer su to dve različite linije.

POSTOJE I L1 LINIJE

U situacijama kada se neka linija koja već ima slovo L dodatno izmeni, nastaje L1 linija. Tako, na primer, linija 7L1 ponekad povezuje Blok 45 i Ustaničku, preko Dorćola.

BOLJE I "L" NEGO "A"

Kada umesto tramvajskih linija Sekretarijat za javni prevoz uvede autobuske "A" linije, to znači haos u najavi. Linije poput 7A ili 12A idu poluprazne, ali ne jer nema potrebe da se tramvaji njima zamene, već jer su toliko retki polasci da na njih niko ni ne računa.

Tako, trenutno, umesto čak dve tramvajske linije za Banovo Brdo koje bi u špicu trebalo zajedno da polaze i na svakih nekoliko minuta, uvedena je linija 12A koja vozi na svakih 18 minuta.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA