Koju od ove 3 ptice pobednik drži u ruci? Turistima se priča jedno, stručnjaci tvrde drugo, a rešenje misterije autor je odneo u grob

Da li je ovo orao, soko ili golub?

  • 2
Beogradski pobednik, Kalemegdan Pobednik na Kalemegdanu, maestralni rad Ivana Meštrovića. Foto: A. Nalbantjan

Šta čuveni Pobednik drži u ruci? Mač, svakako. I jednu pticu. Ali koju? To je ostala je misterija koju je Meštrović odneo u grob, a turisti mogu da pročitaju ili čuju da se radi o golubu.

Mnogi će se složiti da ta ptica koju čuveni Pobednik drži u ruci baš i ne liči na goluba. Čak i neki stručnjaci su odmahivali glavom na takvu ideju, ali niko, ipak, nije siguran o kojoj ptici se radi. Prema nekim izvorima, radi se o orlu.

Printskrin: JP Beogradska tvrđava

- Mnogo toga o "Pobedniku"(njegovom nastanku, dilemama oko toga gde će biti postavljen i kako će u konačnom izgledati) je poznato, ali nedoumica oko toga koja ptica se nalazi u ruci "Pobednika" postoji i danas. Jedni tvrde da je u pitanju golub, drugi kažu - soko, a negde se spominje i orao. U simboličkom smislu, logika i pojašnjenje za svaku od navedenih opcija postoji. Golub - kao simbol mira i ljubavi, spram mača (koji je u desnoj ruci), soko - kao simbol viteštva i snage, ali i "sokolske" ideje slobode, bratstva i rodoljublja. U nekim tumačenjima spominje se i orao kao simbol hrabrosti i neustrašivosti - navode u JP "Beogradska tvrđava".

Oni objašnjavaju da za prepoznavanje ptice nije dovoljno samo posmatrati statuu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Suštinsko pitanje jeste šta je autor želeo da prikaže, tj. šta je bila Meštrovićeva ideja i simbolika. Mi to pouzdano ne možemo znati, s obzirom na to da nismo imali uvid u originalne Meštrovićeve spise na koje se pojedinci u svojim tumačenjima pozivaju. Uvid u ta dokumenta bio bi definitivni dokaz i ukonio bi bilo kakvu dilemu oko ovog pitanja. Na zvaničnom sajtu JP "Beogradska tvrđava", kao i u Audio vodiču koji je dostupan turistima na Beogradskoj tvrđavi, navedeno je da "Pobednik" u levoj ruci drži goluba. Tekstove su radili kolege iz Arheološkog instituta Beograd. Svakako, spomenik treba posmatrati u celosti, a ne u detaljima, jer Meštrovićevo delo u celosti i predstavlja simbol - simbol pobede - navode u ovom preduzeću.

"Pobednik" je, inače, postavljen 1928. i utvrđen za kulturno dobro 1992. godine.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale sa salajke

    24. novembar 2018 | 18:46

    Mislim da je ptica ovde NAJMANJI problem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA