Patrijarh Pavle je umalo poginuo kada je skočio u reku da spase dete: Mural visok tri metra na zidu Doma učenika krije neverovatnu priču i jaku misao

Vodeći se divnom pričom iz patrijarhovog života, direktor Doma inicirao je i oslikavanje murala

  • 6

Oni koji su ovih dana prolazili pored Doma učenika srednjih škola "Patrijarh Pavle" u Beogradu, obavezno bi zastali na nekoliko minuta. A onda bi izvadili mobilne telefone da zabeleže jedan od najlepših prizora u gradu.

Na zidu ovog Doma oslikan je tri metra visok mural patrijarha Pavla, a pored njegovog lika ispisan je jedan od patrijarhovih najlepših citata: "Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Treba živeti tako da, kad umre, celi svet plače, a samo se on raduje."

Ipak, to nije jedina poruka ovog umetničkog dela. Iza njega se krije i jedna neverovatna životna priča o patrijarhu i njegovoj dobroti na koju nas danas podseća direktor Doma Saša Rokvić. Vodeći se tom pričom, Rokvić se prvo izborio da Dom ponese ime po patrijarhu, a sada je omogućio i da se na neiskorišćenom zidu oslika prelepi mural.

privatna arhiva

- Patrijarha mnogo volim, cenim i poštujem. Imao sam prilike i da ga upoznam kada smo se nekada davno zajedno vozili trolejbusom od Crvenog krsta do Kalemegdana. Onda sam saznao za jednu divnu priču iz njegovog života. Patrijarh Pavle radio je kao vaspitač u domu učenika u Banji Koviljači. Tamo je umalo izgubio život kada je skočio u reku da spase dete koje se davilo. Ubrzo se razboleo od tuberkuloze i lekari su mislili da neće preživeti. Međutim, on je uspeo da ozdravi i tada je rešio da se zamonaši i život posveti Bogu - priča Rokvić.

Tako je, kaže, došao na ideju da Dom nazove po njegovom imenu.

- Ova ustanova se zvala Dom učenika srednje železničke škole, iako u njoj borave đaci iz još 43 škole. To više nije imalo smisla, pa sam Patrijaršiji, Ministarstvu prosvete i Vladi podneo zahtev za promenu naziva Doma i od septembra ove godine on se zove "Patrijarh Pavle" - ponosno ističe Rokvić.

Mural je uradilo udruženje "Sve u slavu Božiju" i ovo im je, inače, drugi mural Patrijarha Pavla. Tu pak direktor Doma ne namerava da se zaustavi.

- Zid je veliki i prazan. Nameravamo da na njemu oslikamo i druge naše velikane poput Novaka Đokovića i Nikole Tesle. Našoj deci treba da damo prave uzore na koje treba da se ugledaju - poručuje on.

(M. Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA