≫ 

Faraon današnjice o Kleopatrinoj grobnici i tajnim odajama u piramidama: Tvrdi da je izlečio Sfingu

- Znam da je čak 17 rimskih imperatora iz Srbije i da ova zemlja ima mnogo praistorijskih znamenitosti. Znam i da imate mumiju - kaže arheolog koji je razrešio najveće misterije Egipta

  • 0

Malo toga danas predstavlja tako veliku misteriju kao Dolina kraljeva i velike piramide u Egiptu. Što se dublje kopa i što su značajnija otkrića, ona najveća sve više izmiču. Zahi Havas, direktor i kralj piramida, i njihov najveći poznavalac, ili, kako ga često zovu - "faraon današnjice", ipak, ne diže ruke. Od svake mumije koju iskopa, uzima DNK kako bi otkrio porodično stablo, neustrašivo se spušta 200 metara ispod zemlje jer veruje da se grobovi i mumije nalaze upravo tu.

Skeniranjem Tutankamonove grobnice otkrio je tajnu njegove smrti, pronašao je mumiju kraljice Hatšepsut, rešio misteriju smrti Ramsesa III, i na tragu je da pronađe grobnice kraljice Kleopatre i Marka Antonija. Danas je sa nama, tačno posle ručka, razgovarao o svim misterijama drevnog Egipta.

- Imam nameru da skeniram unutrašnje prostorije najveće piramide jer postoje tajni prolaze unutar nje. Takođe, postoje tajni prolazi i ispod piramida. Otkrili smo da je Sfinga napravljena od jednog čvrstog kamena i da ispod nje nema ništa. Nikakve pogrebne prostorije se ne nalaze ispod Sfinge - priča mi Havas, najveći svetski arheolog, u prostoriji u Beogradu, čiji prozori gledaju na iskopine na Trgu republike, gde su nedavno otkriveni ostaci Vitermberške kapije.

Konstatujem da je arheologija retko zanimanje u kom treba dosta sreće, a da je on, sudeći po svim dosadašnjim velikim otkrićima, najsrećniji arheolog na svetu.

- Tačno! Ja sam vrlo srećan arheolog. Ali, ne mislim da sreća dolazi svakome. Moraš jako da radiš da bi te ona pratila. Ja sam mnogo radio celog života, a i dalje je tako. Prvo sam hteo da budem advokat, ali su knjige bile užasne. Mrzeo sam to. Prešao sam na arheologiju, ali sam i nju mrzeo dok sam je studirao. Ali, kada sam prvi put otišao na iskopinu i kada sam pronašao statuu u središtu grobnice, rekao sam da sam otkrio svoju ljubav, arheologiju - iskren je Havas.

Zahi Havas Foto: Miroslav Mikica Petrović

Jedini je koji može da kaže kako su živeli radnici koji su izgradili piramide, ali i kako je izgledao životni vek faraona.

- Pronašao sam dosta grobnica onih koji su piramide gradili, a one su bile nacionalni projekat. Ljudi iz viših slojeva su terali nižu klasu da rade za kralja. Oni su živeli u senci piramida, ustajali su u zoru, doručkovali beli i crni luk, i pivo. To je bila nacionalna hrana za stare Egipćane. Potom su odlazili da rade na piramidama i svi su sa sobom nosili hranu, kako bi imali šta da jedu tokom dana. Kasnije, kada bi sunce zašlo, vraćali su se kućama, igrali i pevali, večerali, spavali, i posle imali jedan slobodan dan - objašnjava.

- Što se života kralja tiče, on je živeo u palati. Kralj je bio bog. Naravno da je priređivao zabave, ali najvažnija stvar u umu kralja je bila da sebi sagradi grobnicu. To je bio nacionalni projekat za njega lično. I tri miliona ljudi, koji su u to vreme živeli u Egiptu, svi su bili angažovani na građenju te grobnice jer bi ona na kraju od kralja napravila boga - dodaje.

Tokom karijere je imao mnoga velika otkrića, a najznačajnije je Dolina zlatnih kraljeva. I dalje pamti osećaj koji je imao 1996. godine, kada ih je iskopao.

Zahi Havas Foto: Miroslav Mikica Petrović

- Naravno da se sećam, čak i danas, trenutak kada samo pronašli Dolinu kraljeva... to je bilo neverovatno. I dalje tamo vršim iskopavanja i svaki dan otkrijemo nešto novo. Samo jedan dan pre nego što sam došao u Srbiju, pronašli smo natpise i svitke kraljice, ali i razne artefakte drevnih božanstava. Ali tog dana, 1996. godine, kao da je nastupio festival mumija jer smo pronašli mnoge koje su cele bile prekrivene zlatom, a za jednu od njih smo pretpostavili da je veliki Tutankamon, romanski Egipćanin.

Skeniranjem Tutankamonove mumije pre više od decenije, doktor Havas je došao do revolucionarnog otkrića. Negirao je dotadašnje tvrdnje da je faraon ubijen udarcem u glavu i modernim metodama dokazao da je mladi vladar umro kada je imao 19 godina, da je bio vrlo zdrav i dobro uhranjen, a na njegovoj levoj nozi otkrio je prelom kosti do koga je došlo nekoliko dana pre smrti, što je, inficiranjem povređene kože možda i bio uzrok smrti.

Blago Tutankamona/ Foto: AP/Tanjug

Ovo je bio samo početak.

Ubrzo je Zahi Havas pronašao i sarkofag prve žene faraona, Nefertiti, u grobnici obeleženoj kao KV20, ali u njemu nije bila njena mumija. Naprotiv, moćnu kraljicu doktor je pronašao kako leži na podu jedne od manje važnih grobnica, bez kraljevskih obeležja.

- Kad samo odlučio da je pronađem, bio sam prilično siguran da gola mumija pronađena kako leži na podu jedne od manje važnih grobnica nije ona. Kao prvo, na njoj nije bilo nikakvih kraljevskih obeležja, bila je krupna i imala je velike viseće dojke, kakve bi se pre očekivale kod njene dojilje - priseća se.

Sa šeširom na glavi koji je postao njegov zaštitni znak, Havas se spustio u 200 metara duboku grobnicu, jednu od najopasnijih u Dolini kraljeva. Tunel koji je vodio kroz trošni škriljac i krečnjak zaudarao je na izmet slepih miševa. I tada ju je pronašao, u junu 2007. godine. Otkrio je ono što se smatra svetim gralom arheologije.

Sledeći veliki korak za Havasa je da pronađe grobnicu kraljice Kleopatre i Marka Antonija.

- Ako bismo otvorili Kleopatrin grob, to bi bilo kao magija i najvažnije otkriće na svetu. Pronašli smo u najnovijim istraživanjima u Aleksandriji neke figure koje jako podsećaju na poznati lik Kleopatre sa novčića i verujem da bismo tamo mogli da otkrijemo grobnicu egipatske carice Kleopatre i rimskog vojskovođe Marka Antonija - govori sa ushićenjem.

Zahi Havas Foto: Miroslav Mikica Petrović

Jedini je arheolog na svetu koji je primetio da Sfinga ima rak.

- Osetio sam da ima rak zbog loše restauracije i cementa koji su tad nabacali na nju. Ali, zasukao sam rukave, sklonio sav cement i restaurirao je. Uvek kažem: kada je Sfinga izgubila desno rame, otišao sam da je vidim i osetio sam da plače. Kada sam je popravio, opet sam je pogledao i tada se nasmejala. Sfinga je imala rak, ali izlečili smo je - uveren je doktor.

Ovaj retko nadareni arheolog, bivši je generalni sekretar Visokog saveta za starine Egipta i prvi ministar za starine Egipta. Poslednja tri dana boravio je u Srbiji.

- Ovog puta nisam stigao da vidim ono što sam hteo, ali sledeći put kada dođem, želim da posetim arheološka nalazišta Srbije. Znam da je čak 17 rimskih imperatora iz Srbije i da ova zemlja ima mnogo praistorijskih znamenitosti. Znam i da imate mumiju, koja će uskoro biti preseljena u Narodni muzej. To je ono što mene zanima - kaže Havas i vraća na glavu svoj čuveni šešir, koji je skinuo na početku razgovora.

(Jasmina Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA