Nema više plavih koverti: Od sledeće godine, vozače će kazne čekati zalepljene na vrata

Ova mera ima cilj da smanji broj slučajeva koji zastarevaju, a ona ima i prednosti i mana

  • 23

Veći broj vozača koji naprave saobraćajni prekršaj izbegavaju da prime poziv Prekršajnog suda kako bi njihov slučaj zastareo. Međutim, u pojedinim gradovima Srbije, poput Novog Sada i Subotice, sad je dovoljno da poštar zakači obaveštenje na vrata i da se smatra da je poziv uručen. Ova mera će početi da se primenjuje i u Beogradu u februaru ili martu sledeće godine.

Na obaveštenju koje će poštari da ostavljaju na vratima, pisaće do kad vozač treba da dođe u Prekršajni sud i da preuzme kovertu koja je poslata na njegovu adresu. Ukoliko je vozač ne preuzme svejedno će se smatrati da je ona uručena. U koverti može da se nađe poziv za saslušanje, pretres i presuda.

Ova mera ima cilj da smanji broj slučajeva koji zastarevaju zato što se vozači koji su napravili prekršaj ne odazivaju na pozive.

- Novi način uručivanja poziva je daleko efikasniji i bolji, jer se skraćuje vreme za postupak i samim tim manje predmeta zastareva. Očekujemo da on počne da se koristi u Prekršajnom sudu u Beogradu u februaru ili martu nove godine - započeo je razgovor za Telegraf.rs predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović.

Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Printskrin: Youtube/EmisijaSAT

Građani Beograda od sledeće godine više neće primati plave koverte koje su do sad slate iz Prekršajnog suda.

- Kad počne da se koristi novi način uručivanja poziva, građani će dobijati velike bele koverte. Ukoliko ih ne prime, sačekaće ih obaveštenje na vratima, a na njemu će pisati rok do kad mogu da ga preuzmu iz suda. U najvećem broju slučajeva, on je 15 dana. Ukoliko se koverta ne preuzme, kači se na oglasnu tablu na kojoj stoji osam dana. Deveti dan se skida i smatra se da je poziv uručen. Znači posle 24 dana se smatra da je poziv uručen - kaže naš sagovornik.

PREDNOSTI I MANE OBAVEŠTENJA NA VRATIMA

Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja smatra da ovakav način uručivanja poziva ima i dobre i loše strane.

- Prednost obaveštenja na vratima jeste što bi se svakako smanjio broj predmeta koji zastarevaju zbog nedostavljanja poziva, presuda... Zbog toga će i vozači pažljivije da voze, jer će biti svesni da će teže moći da izbegnu kaznu - istakao je za Telegraf.rs Okanović.

Građani Beograda od sledeće godine više neće primati plave koverte koje su se do sad slale iz Prekršajnog suda Foto: Marko Jovanović

Međutim, po mišljenju našeg sagovornika, ovakav način uručivanja poziva ima više mana.

- Loša strana ove mere jeste što neko može da bude na lečenju ili u inostranstvu i da uopšte ne zna da mu je obaveštenje bilo na vratima. I onda može da se desi da se u beloj koverti nalazila presuda u kojoj piše da je izrečena mera na primer zabrane upravljana vozilom. Čovek vozi kola, jer ne zna da ne sme i zaustavi ga policija. Takođe, može da se desi da ne može da pređe granicu jer nije platio kaznu - ukazao je na mane predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja.

DRUGA MERA REŠENJE DA SLUČAJEVI NE ZASTAREVAJU

Kako kaže Damir Okanović, mera koja će početi da se koristi od februara ili marta sledeće godina ima još mana.

Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Foto: Milena Đorđević

- Može da se desi da vozač na primer napravi prekršaj u Kanjiži, a da živi u Vranju. Poštari su pokušali dostavu, čovek nije bio kod kuće, okače mu obaveštenje, a on posle mora da putuje do Vranja kako bi preuzeo poziv. A, najveća mana jeste što se bojim da to može da ide na štetu zagarantovanog prava na pravično suđenje - kaže sagovornik.

Prema mišljenju predsednika Komiteta rešenje za saobraćajne prekršaje jeste da se oni tretiraju kao prekršajni nalog.

- Moj stav je da najveći deo saobraćajnih prekršaja ne treba da se procesira pred sudom. Treba da bude isto kao sa kaznama sa pojas, mobilnim telefonima, prolaskom na crveno i slično. U većini zemalja je pravilo da se sudski postupak ne sprovodi, a izuzetak je da se sprovodi na lični zahtev onoga ko je učinio prekršaj. Po mom mišljenju to treba da bude praksa za sve prekršaje, osim za one najteže gde su predviđene zatvorske kazne, ali u tom slučaju okrivljenog treba odmah dovesti pred sudiju za prekršaje i da odmah dobije kaznu - završio je razgovor za Telegraf.rs predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

VIDEO: U patroli sa presretačima

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA