≫ 

Kako pravilno očistiti sneg i gde ga baciti, ako ne smemo na ulicu: I šta da radimo da ledenice ne počnu da padaju kao bodeži sa krovova?

Stambene zajednice strepe od inspekcije, pa gledaju da se rasosiljaju

  • 5

Neki Beograđani ozbiljno su shvatili upozorenje da moraju da očiste trotoar pred svojom kućom. A gde će i šta će s tolikim snegom, manje ih brine, pa je zabeleženo da ga neki bacaju i na ulicu.

Tako se klizavica prebacuje sa trotoara na ulicu ili, ne daj bože, kod komšijeBahato, bahato, složićete se. Ali, tolika količina snega na trotoaru može biti i te kako veliki problem, ako se odmah pored nalazi ulica ili parking mesto.

Ni profesionalni upravnik Ljubiša Banovački, inače predsednik Udruženja profesionalnih upravnika nema rešenje za ovaj problem, osim angažovanja profesionalnih službi za čišćenje, što naravno košta. Kako kaže, nema smisla da se sneg baca na ulicu, pa je onda rešenje da se prave gomilice.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Stanari koji su sami čistili sneg pravili su gomile koje su ostavljale kod stubića, pa su onda čekali da ga eventualno zimska služba pokupi. Nemate drugu opciju, osim da sneg bacate na ulicu ili uz izloge. Ne verujem da je neko baš bacao na kolovoz, ali ljudi ostave uz ulicu sneg ako nemaju izbora - kazao je on.

A bacali su, i te kako. To je snimio i jedan od vozača GSP-a. Malo malo, pa sneg na ulici. Ako bi morao da zakoči naglo, završio bi deset metara dalje.

Inače, način da stanari složno i dobrovoljno čiste sneg je ne samo vredan pohvale, već i besplatan. Ali, u tom slučaju javlja se upravo spomenut problem sa odlaganjem snega. Što se soli tiče, stanari mogu besplatno da je podignu u mesnim zajednicama.

- Drugi način da se čisti sneg je da se donese odluka da se angažuje zimska služba. Tada stanari ne čiste sneg, već to radi firma koja je angažovana. Ponekad i ona koja čisti zgradu nudi usluge zimske službe. Imali smo primer da održavanje zgrade košta 280 dinara, a sa uslugama zimske službe taj iznos je 300 - kaže Banovački.

I oni koji ne bi baš da se hvataju za lopatu, a smatraju da je mnogo da cele godine plaćaju skuplje održavanje zbog jednog ili dva snega tokom godine imaju rešenje - "ad hok".

Foto: A. Nalbantjan

- Postoji i mogućnost da profesionalni upravnik po potrebi organizuje čišćenje snega, a to se plaća novcem sa računa za održavanje zgrade. Tako sam, na primer, u jednom slučaju angažovao dva radnika preko omladinske zadruge - priča Banovački.

A kada sneg krene da se topi, pa mraz opet stegne, dobijemo ledenice.

I stalno slušamo priče kako su stanari dužni da ih skidaju, a fizički to bi bio baš zahtevan i nezgodan posao.

- Stanari postavljaju obaveštenje: "Oprez, pada sneg", i zategne se konopac. Na to ne možete da utičete. Rešenje su grejači koji se postaljaju u oluke, ali to je već investiciono ulaganje - kaže Banovački.

Znači, možemo da postavimo grejače u oluke koji koštaju i do 400 evra ili da za 40 dinara obmotamo konopac oko zgrade, pa da pešake usmeravamo na iste one gomilice snega koje smo napravili tokom čišćenja. A za te grejače potrebno je plaćati i struju, ugradnju, održavanje. Sve ima svoju cenu...

VIDEO: Najbolji čistači snega treba da budu deca. Evo kako lako da obezbede "municiju"

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ideja

    18. decembar 2018 | 10:12

    Ja imam ideju, skupite sneg u dzakove ili posude unesite ga u stan ili u kucu na toplo da se istopi pa vodu bacite u wc solju tako nece moci niko da vas kazni za nista.😎

  • Jeca

    18. decembar 2018 | 12:08

    A ko će da kazni nadležne za čišćenje ulica?! Bitno je da vi samo po džepu naroda znate da udarite

  • Sibin

    18. decembar 2018 | 12:04

    Ma sve ce da postujemo a dzepovi nam prazni!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA