Gradom jezde "snegomobili", a to može da ih košta i 15.000 dinara: Ovo su kazne za lenje vozače koji na krovu nose sneg i čkilje kroz šoferšajbnu (VIDEO)

Mnoga vozila jutros su bila prekrivena snegom, a malo ko zna kakve posledice to može da izazove

  • 14

Jutro je, napolju minus pet, sneg se stvrdnuo, a kapljice zaledile. A vas čeka automobil kojim morate brže-bolje da se odvezete na posao. Očistite malo, na brzinu, koliko stignete tek da možete da vidite put i... ostanete "kraći" za 3.000 dinara i dva kaznena boda.

Stakla moraju da budu čista, baš kao i tablice i farovi. Inače, preti vam spomenuta kazna, a ako se neočišćeni još i "čuknete" kazna može biti i 5 puta veća.

- Kada ne očistite sneg sa prozora, kazna može biti 3.000 dinara. Ista kazna je i za zavejane tablice i svetla, a ako tako izazovete nezgodu platićete saobraćajnoj policiji 5 do 15 hiljada dinara. Za navedene propuste u saobraćaju čekaju vas i po 2 kaznena poena - upozorava AMSS na svom sajtu.

Foto: Telegraf

Tačnije, kako je precizirao za "Telegraf" profesor Milan Vujanić, bočna stakla na prednjim vratima, prednje i zadnje vetrobransko staklo moraju da omoguće preglednost.

Što se tiče krova, na njemu može biti i sneg i lišće, kazna vam za to neće sledovati. Ali možete otežati život i sebi i drugim vozačima.

- Iz bezbednosnih razloga sva stakla i vozilo trebalo bi očistiti od snega. Mnogi očiste staklo tako da vide ispred sebe, a ne očiste ostali deo, pa nemaju dobru preglednost. Cela površina stakla morala bi da bude očišćena. Takođe, trebalo bi skinuti sneg i sa ostalih delova vozila, jer bi vetar koji nosi taj sneg mogao da napravi problem drugim učesnicima u saobraćaju - priča Božović.

A gde je pribor za temeljno čišćenje, tečnost za staklo... Sve to trebalo je pripremiti još pre zime.

Pre nego što sednete za volan potrebno je i da odlepite brisače, jer ako ih uključite dok su smrznuti mogu da puknu ili da izgori motor koji ih pokreće.

Foto: A. Nalbantjan

Dovoljno tečnosti za brisanje stakla važno je jer se ona mnogo više prljaju kada padne sneg.

- Točkovi podižu kapi prljave vode sa kolovoza, pa se staklo ne samo prlja, već i masti - kazao je Božović.

A farovi obavezno moraju da budu čisti da se ne bi smanjivao snop svetlosti. Redovno treba pregledati i tablice koje se lako prekriju snegom. Nekim vozačima bele tablice mogu dobro da dođu kako bi, recimo, izbegli kazne za vožnju žutom trakom, ali policija na to svakako neće blagonaklono gledati. Inače, kada pada vlažan sneg prekrivaju se prednje, a kada je sneg suv zadnje tablice.

Foto: A. Nalbantjan

Posebna opasnost vreba od snega i leda na autobusima i kamionima. Još ako cirada ulegne, a voda koja se u njoj skupila zamrzne, vozač koji se kreće za kamionom može da prođe veoma loše kada se led tokom vožnje odvoji i sklizne.

- Zato je važno držati i odstojanje. Ono što je opasno kod udara leda je prasak. Ljudi tada zbog straha refleksno urade neki manevar što može da dovede do destabilizacije vozila i saobraćajne nezgode - kaže Božović.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    17. decembar 2018 | 19:23

    A kolika je kazna za putare koje iznenadi sneg svake godine ? Pa se zbog njih desavaju nezgode pa cak i sa smrtnim ishodom ? Sve po narodu ! Kako postoje kazne za nas tako treba i za putare ,uzimaju ogromne pare ne odrzavaju puteve kako treba rupe na sve straze ,ne ociscen kolovoz ,na pojedinim putevima nema ni signalizacije poskidana sramota bre ! Njih neogu da kazne jer su u talu pa onda udri po narodu duplo

  • DDF

    17. decembar 2018 | 19:27

    Semafor ima da odledi u martu😄😄😄

  • Filip

    17. decembar 2018 | 19:47

    Bravo tako treba..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA