Ekstremno zagađenje vazduha u Beogradu: Dorćol, Novi Beograd i Mostarska petlja su najkritičnije tačke

Slična situacija je i na mernim mestima u Pančevu (Vatrogasni dom) i Starčevu, ali i u još tri grada širom Srbije - Valjevu, Subotici i Smederevu

  • 3

Sneg i hladno vreme, aktivirana ložišta na drva i ugalj, pojačan saobraćaj, ali i izostanak jačeg vetra, doveli su do velikog zagađenja vazduha u prestonici!

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je ekstremno zagađen na tri od pet mernih mesta - na Dorćolu, Mostarskoj petlji i Novom Beogradu. Na ovim lokacijama vazduh je "jako zagađen", što je maksimalni peti stepen zagađenja.

Slična situacija je i na mernim mestima u Pančevu (Vatrogasni dom) i Starčevu, ali i u još tri grada širom Srbije - Valjevu, Subotici i Smederevu.

Na svim mestima izmerena su značajna prekoračenja vrednosti suspendovanih čestica (PM-10). Dozvoljena granica na dnevnom nivou je 50 mikrograma po metru kubnom, a gornja granica za jako zagađenje iznosi 75 mikrograma po metru kubnom.

Slična situacija je i na mernim mestima u Pančevu (Vatrogasni dom) i Starčevu, ali i u još tri grada širom Srbije - Valjevu, Subotici i Smederevu Foto: A. Nalbantjan

Na Starom gradu ona danas iznosi 131,7, a u jednom trenutku, sinoć oko 22 časa, bila je 375,71!

- Osetljivim grupama (trudnice, deca, hronični bolesnici, starije osobe...) se savetuje da svoje spoljne aktivnosti odlože za period između 11 i 14 sati, kada je zagađenje vazduha najmanje. Nasuprot tome, najveće je u jutarnjim i večernjim satima, te je tada bolje ne napuštati zatvorene prostorije - glasi savet nadležnih koji se ponavlja prilikom svakog značajnijeg zagađenja vazduha.

VIDEO: Reka pliva u hemikalijama, a inspektori ne vide penu

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JelenaR

    28. januar 2019 | 13:07

    Obzirom da nismo u mogućnosti da dekontaminiramo zagađen vazduh u otvorenom prostoru, dekontaminirajmo ga u zatvorenom prostoru, uz Nobel-Ambilife!

  • Zaki

    17. decembar 2018 | 18:14

    U Pancevu se zna ko zagadjuje...Rafinerija,ali niko ne sme da pisne jer su to Rusi.Ubise sa izbacivanjem otrova pogotovu nocu i kad je magla

  • JS

    17. decembar 2018 | 19:12

    Osetilo se na NBgd-u. I magla koja je sve to sadrzala u sebi. A sneg vise nije onako beo. Krajnje je vreme da se nabave filteri velikim zagadjivacima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA