≫ 

Sneg lomio grane i stabla po celom Beogradu: Stiglo 764 žalbi građana, a ovo je procedura za sve kojima je drvo oštetilo auto

Ako je do oštećenja došlo pre 15 časova, na teren će odmah izaći operativni tim

  • 1

Sneg koji je dva dana neprekidno padao napravio je brojne probleme građanima, a posebno vozačima. Pod težinom debelog snežnog pokrivača pucale su grane i padala stabla širom Beograda, neretko stvarajući veliku materijalnu štetu. Najviše su stradala vozila parkirana pod krošnjama drveća, a telefoni JKP "Zelenilo Beograd" zbog toga su se bukvalno usijali tokom vikenda.

Otkada je snežna mećava počela, JKP "Zelenilo Beograd" primilo je 764 zahteva za uklanjanje stabala i grana polomljenih zbog snega, a najviše prijava bilo je na Novom Beogradu, Čukarici i u Zemunu.

Zatekavši ovakve prizore na kolima, mnogi građani su ostali zbunjeni jer ne znaju od koga da traže odštetu. Savet je da u takvim situacijama prvo saznate da li se sporno drvo nalazilo na nekoj javnoj površini i na površini koju održava JKP "Zelenilo Beograd" ili na nečijem privatnom posedu.

Stiglo 764 poziva građana zbog popadalih grana i stabala, Foto: Čitalac Telegrafa

- Ukoliko dođe do pada stabla ili grana sa javne zelene površine usled jakih udara vetra, od težine snega i sličnih vremenskih nepogoda i dođe do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da nas građani pozovu. Ukoliko je do oštećenja došlo pre 15 časova, na teren će odmah izaći operativni tim, ukloniti grane, drvo i napraviće se zapisnik o šteti koji će potpisati prisutni rukovodilac i oštećena strana. Ukoliko je do oštećenja došlo nakon 15 časova, treba da se jave na broj 011/2630-506, gde će dobiti precizna uputstva gde da se jave kako bi se sačinio zapisnik o nastaloj šteti. Zapisnik o šteti oštećeni predaje Komisiji za procenu štete i podnosi zahtev za nadoknadu štete - objašnjavaju u JKP "Zelenilo".

Prema njihovim rečima, Komisija za procenu štete popunjava obrazac prijave štete iz osnova osiguranja od odgovornosti i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u akcionarsko društvo za osiguranje koje u najkraćem roku nadoknađuje štetu.

Međutim, ako se drvo koje vam je oštetilo automobil nalazilo na nečijem privatnom posedu, odštetu treba tražiti od vlasnika, a nadležni savetuju da se obavezno zove policija kako bi sačinila zapisnik. Za naredne dane su sa prekidima najavljene nove padavine, pa opasnost od grana i stabala koji se lome i mogu ugroziti pešake i automobile ostaje na snazi.

VIDEO: Trulo drveće pada i od kiše ne samo od snega. Pogledajte sav užas

(Telegraf.rs/Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA