≫ 

Crna tačka, Crna mačka, Šarena kapija i jedan "Mića": Ovo su najčudnija mesta gde staju prigradski autobusi

Sva imena stanica kodirana su i u busplus sistemu, pa postoji i glasovna najava

  • 0

"Sledeće stajalište - Mića" čuje se iz busplus aparata, a ljudi se spremaju da izađu baš kod "Miće".

Ovo nije nikakva šala, jer stanica Mića postoji i to u Mladenovcu. Ko je bio Mića ili šta se zvalo "Mića" znaju samo oni koji žive baš u tom kraju. I ovo nije jedino stajalište sa neobičnim imenom na širem području Beograda...

Foto: Telegraf

Kada je neko označavao gde treba da stane autobus rukovodio se prezimenima starosedelaca, imenima prodavnica, bojama kuća, pravcima i svakakvim lokalnim toponimima.

Prodavnice i kafane

Imena stanica po prodavnicama i kafanama su i te kako reklama za lokalni biznis. Ali, i one menjaju vlasnike i imena, pa i lokacije. Busplus memorija ne zaboravlja: Macina kafana postoji u Kovačevcu, a Branina prodavnica u Vreocima.

Boje

Koja kuća je bila žuta, a koja ograda šarena? U Zeokama je jedna kuća ostala upamćena kao žuta kuća i putnici se svaki put podsete na to kada autobus stane na istoimeno stajalište. U Drenu kod Lazarevca jedna kapija bila je, očito, šarena, pa je neko kada je popisivao stanice, zastao baš kod te ograde i rekao ovo će se zvati "Šarena kapija".

Priroda

Foto: Pixabay.com

Ima stajališta pod nazivima Hrast, kao i Zapis, što jeste manje-više poznata odrednica u selu. Ali, po čemu li je poznata vrba ili kruška u Šepšinu? Baš tako nazvane su dve stanice u ovom selu, a negde na pola puta od matične opštine Mladenovac nalazi se i stanica prosto nazvana "Tabla".

Klupice i krivina

Klupice, mesto sastajanja, prvih ljubavi ili mesto ispredanja starih seoskih priča. Možda jednostavnije, mesto smrzavanja dok čekate autobus. Svakako, srećan je onaj ko ima klupice kod stanice, ali... da li se na stanici "Klupice" u Vraniću još može sesti?

U Krtinskoj kod Obrenovca postoji i stanica "Krivina". Krivine retko ispravljamo, pa verovatno ova i dalje postoji. Ali, daleko od toga da je jedina u ovom selu kraj Save.

Životinjke

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Jedna stanica u Jasenku kod Obrenovca poznata je pod imenom "Puž". A na istoj opštini, samo malo dalje, u selu Trstenica, postoji i "Vrabac".

Crna tačka i Crna mačka

Na izlazu iz Obrenovca postoji jedno stajalište gde ne biste voleli dugo da čekate autobus - "Crna tačka". Da li je to crna tačka u saobraćaju ili je crna tačka za svakoga ko odatle mora da nastavlja lokalnim linijama ka selima oko Obrenovca, mogu da odgonetnu samo oni koji tamo žive.

Foto: pixabay.com

Možda je bolje i "Crna tačka" nego "Crna mačka". Ovo drugo stajalište, doduše, ni ne nalazi se u Beogradu, već u susednom Pančevu.

Ko je Cveja puškara?

U Zvečkoj postoji stanica "Cveja puškara". Ko je Cveja i zašto puškara? Ako znate odgovor na to pitanje, ostavite nam u komentaru...

Oooo pravo, ooo desno

Kad autobus krene da se provlači kroz uličice Trstenice prolazi i kroz stanice "Trstenica - O pravo" i "Trstenica - O desno". To "O" verovatno je skraćenica od "okretnica".

Ima li još pogleda?

Foto: AP/Tanjug

Kad neko stajalištu da ime "Pogled" sigurno se dugo zagledao u prelepi šumadijski krajolik kod Barajeva. Možda je mislio i da će vozač tako bolje zapamtiti ovo mesto. Kad vidiš pogled, ti stani. Slično kao sa krivinom, hrastom, vrbom, žutom kućom. Da li pogleda još ima, ne znamo.

VIDEO: Ovakvi autobusi se kotrljaju po Srbiji

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA