≫ 

Porodici Petrović je vatra progutala celu kuću, ostali su samo zidovi i jedan krevet. Mačak Bucko je sprečio veću tragediju, spasio je oca i ćerku (FOTO)

- Sve je otišlo, ceo život, nema ga više - priča Milica Petrović. - Ništa nije ostalo

  • 9

Porodici Petrović iz Jabučkog Rita, u opštini Palilula, cela kuća od oko 80 kvadrata je izgorela u požaru koji je buknuo 11. januara, oko 13 časova. Tada su u kući bili ćerka Jovana i otac Zoran, a majka Milica i sin Stevan u tom trenutku nisu bili u kući. Čitav je ostao, kažu, samo jedan krevet.

Iako se još uvek čeka izveštaj vatrogasaca, Petrovići sumnjaju da su za požar krive električne instalacije, koje su radili pre sedam, osam godina. Prvih nekoliko dana proveli su kod ujaka u Borči, a sad su u blizini izgorele kuće iznajmili prostor za život. Milica i Zoran raščišćavaju svoj dom, pružaju kao ugalj crne ruke, a onda ih pogledaju i izvinjavaju što su prljavi.

Milica i Zoran u kuhinji, Foto: Telegraf

- Sve je otišlo, ceo život, nema ga više - priča Milica. - Ništa nije ostalo. Nov zamrzivač skroz izgoreo, sve, imamo samo jedan krevet.

Ovako je izgledalo neposredno posle gašenja, Foto: privatna arhiva

Oko kuće nekoliko gomila izgorelih stvari i predmeta koje su nekada bile njihov život. Crne grede sa kojih tu i tamo padne poneka kap vode. Odozgo vise delovi plafona koje Zoran pokušava da obori da ne bi nekome pali na glavu. Miris gareži. Na jednoj gomili "preživeli" šeširi.

Godinama i decenijama se kućite, a onda sve nestane u treptaju oka.

Zoran pokazuje odakle je buknuo požar, Foto: Telegraf

Onda u kuću od koje su ostali skoro samo zidovi "upada" heroj porodice, mačak Bucko. Sve mu je čudno, ništa nije tamo gde je bilo, ne razume zašto svi stoje i što je tako hladno.

Ali Milica ga mazi i pita da li je gladan.

MIlica i Bucko, Foto: Telegraf

Donosi mu kesu i vadi šaku punu hrane. Odskače od straha kad na pod padne komad plafona koji je Zoran oborio. Odlazi u prostoriju pored i smešta se na prozor.

Ni od kupatila nije ostalo ništa, Foto: Telegraf

Zahvaljujući njemu, Petrovići su se spasli. Ćerka Jovana, koja se spremala da krene u školu kada je vatra zahvatila kuću, kaže da su joj mačke javile da se nešto dešava.

Koliko god da nam je teško, setimo se i onih koji zavise od nas, Foto: Telegraf

Došle su do nje, uvijale joj se oko nogu, mjaukale i, kaže ona, čudno se ponašale i bukvalno je nateravši da uđe u prostoriju odakle je počeo požar.

Malor uživa u Miličinoj pažnji, Foto: Telegraf

Jovana je odmah probudila oca koji je dremao. Da je u trenutku kada je izbio požar otac bio sam, kažu Petrovići, ko zna šta bi s njim bilo, da li bi se probudio na vreme.

I iza kuće gomila šuta, Foto: Telegraf

- Izleteo sam napolje jer se i sa spoljne strane videla vatra. Bilo je mnogo snega, pa sam zgrabio lopatu i počeo da bacam na vatru. Onda sam čuo Jovanu kako iz kuće viče da će krov da padne. Odveo sam je u njenu sobu i rekao joj da izađe kroz prozor - objašnjava Zoran. Vatra je zahvatila prostor blizu ulaznih vrata pa je bilo rizično da izađe tim putem.

Foto: Telegraf

Situacija odmah posle požara, Foto: privatna arhiva

Koliko je Jovana teško podnela sve što se desilo, ispričala nam je njena mama Milica, koja kaže da je zbog njene ćerke dolazila Hitna pomoć i tek posle njihove intervencije, ona se smirila. Plakala je, vrištala i plašila se za očev život, koji se u jednom trenutku vratio unutra.

Požar buknuo oko 13 sati, Foto: Telegraf

Svi koji mogu da priteknu u pomoć porodici Petrović mogu to da učine na dinarski i devizni račun u Komercijalnoj banci na ime Stevana Petrovića: 205-9001010680688-37 i 9031024954850.

- Najbitnije da smo mi preživeli - kaže Zoran Petrović, Foto: Telegraf.rs

U kući su u trenutku požara bili otac i ćerka, Foto: Telegraf

Za pomoć Petrovićima organizovan je i humanitarni turnir u malom fudbalu koji će biti odigran 26. januara u 9 časova u Sportskom centru "Ole".

Kotizacija po igraču je 500 dinara, a ekipe mogu da se prijave na broj telefona: 065/8583-357. Svi koji dođu moći će da ostave i dobrovoljan prilog za pomoć porodici Petrović.

VIDEO: Veliki požar u Beočinu

(J. Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šta reći, nego

    14. januar 2019 | 20:33

    TUGA 😭

  • goran

    14. januar 2019 | 20:57

    Gde je sad radna akcija treba pomoci ljudima gde je vucic gde je nasa stabilna drzava

  • majche

    15. januar 2019 | 00:12

    Kakva radna akcija. Ovde je potrebna Kuca od srca i nase malo od svakog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA