≫ 

Dan D za saobraćaj u Beogradu: Šta će sve u gradu blokirati istorijska poseta Vladimira Putina?

Premda je trasa kretanja tajna, neki bulevari će sasvim sigurno biti na trenutke potpuno zatvarani: Mihajla Pupina, Oslobođenja i auto-put

  • 9

Dolazak najmoćnijeg čoveka u ovom delu sveta, predsednika Rusije Vladimira Putina za Beograđane će značiti potpuno paralisanje centra grada i Novog Beograda.

Trasa kojom će se delegacija kretati je tajna, ali najmanje tri lokacije posete su poznate: Groblje oslobodilaca Beograda, Palata Srbija i Hram svetog Save, što znači blokadu bar tri velika bulevara i auto-puta, kojim će se gotovo sigurno kretati kolona sa aerodroma, a možda i kroz grad.

Bulevar Mihajla Pupina, kao glavna pristupna saobraćajnica Palati Srbija zasigurno će u nekom trenutku biti u potpunoj blokadi, a to važi i za sve ulice kojima se sa auto-puta pristupa ovom delu Novog Beograda: pre svega Španskih boraca i Antifašističke borbe.

Blokada može da obuhvati i Bulevar Nikole Tesle, kojim se pristupa sporednom ulazu Palati Srbija, a s obzirom na to da se za dolazak Putina priprema i "Svibor" sa svojim plovilom, nije isključeno da delegacija dođe i do obale Dunava.

Kada je u pitanju Hram svetog Save, ovaj deo posete gotovo sigurno zatvara Bulevar oslobođenja, a postoji realna mogućnost da se do ove lokacije dođe i preko Autokomande. Druga opcija je da se Sava pređe preko Brankovog mosta, kuda je uobičakeno da prolaze strane delegacije.

Prilazi Vladi i Skupštini, odnosno Predsedništvu mogu biti u blokadi, jer, čak i da Putin ne poseti ove najvažnije državne institucije, pratnju će morati da ima i naša delegacija.

Pripreme kod Palate federacije, Foto: Marko Jovanović

Poseta spomeniku Crvenoarmejcu na Groblju oslobodilaca Beograda planirana je na samom početku, što znači da je veoma moguće i potpuno zatvaranje dela Bulevara kralja Aleksandra od Skupštine do Ruzveltove, kao i same Ruzveltove do Groblja oslobodilaca Beograda.

Ono što će dodatno da iskomplikuje saobraćajnu situaciju jeste najava da će delegacija zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem morati da prlazi Savu najmanje tri puta: Od Aerodroma bi trebalo da se najpre ide do Groblja oslobodilaca Beograda, potom do Palate Srbija, gde će biti priređen i svečani doček, a tek onda do Hrama svetog Save.

Pripreme kod Hrama svetog Save, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Iz bezbednosnih razloga, očekivano bi bilo da se koriste različiti mostovi i bulevari.

Prema najavama, policajci će duž trase kojom će se kretati delegacija biti raspoređeni na svakih 20 do 30 metara, što će biti najbolji znak da tu ulicu treba izbegavati tokom dana.

Očekivana mogućnost bi bila i da predsednik poseti strogi centar grada i Kalemegdan, kao najreprezentativniji deo Beograda, ali i Beograd na vodi, kao deo grada koji je simbol razvoja prestonice. Ko jednu od mogućih lokacija izdvojili smo i Rusku crkvu, koja se nalazi kod Crkve svetog Marka, a treba imati u vidu i da se na ovoj lokaciji nalazi i spomenik patrijarhu Pavlu. Osim toga, planiran je i svečani ručak na nekoj od lokacija u gradu.

VIDEO: Evo čime će se Putin provozati Beogradom

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA