U Beogradu 250 crnih tačaka u zonama škola: Predstavljena studija o povećanju bezbednosti u saobraćaju (FOTO)

U brošuri "Budi oprezan" građani se mogu informisati o načinima funkcionisanja automatskih uređaja za obezbeđenje saobraćaja na pružnim prelazima, opasnim situacijama koje se mogu pojaviti na prelazima, kao i primerima karakterističnih saobraćajnih nezgoda

  • 1

U Beogradu je danas predstavljena studija o uticaju ljudskog faktora na nastanak saobraćajnih nezgoda na prelazima preko pruga u glavnom gradu, koja za cilj ima povećanje nivoa bezbednosti u saobraćaju i bolju edukacija svih, a posebno mladih vozača.

U brošuri "Budi oprezan" građani se mogu informisati o načinima funkcionisanja automatskih uređaja za obezbeđenje saobraćaja na pružnim prelazima, opasnim situacijama koje se mogu pojaviti na prelazima, kao i primerima karakterističnih saobraćajnih nezgoda.

- Mi verujemo da će ova brošura pomoći svima, a pogotovo mladim vozačima da razumeju šta ih čeka u saobraćaju - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Naveo je da je saobraćaj u Beogradu sve komplikovaniji s obzirom na sve veći broj automobila i precizirao da je u poslednje dve godine u glavnom gradu bilo oko 4.000 novoregistrovanih automobila svakog meseca, što je skoro 50.000 godišnje.

Foto: Beoinfo

- Na ulicama ima sve više automobila i taj trend će se nastaviti i u budućosti, a to znači da će sve više biti iskušenja za vozače, a pogotovo za one mlade i neiskusne - rekao je Vesić.

Naveo je da je pre četiri godine utvrđeno da u Beogradu postoji 250 crnih tačaka u zonama beogradskih škola i dodao da je, postavljanjem ležećih policajaca, obeležavanjem prelaza i slično obezbeđeno 150 takvih zona.

- Naš cilj je da u narednih nekoliko godina posebnu pažnju obratimo na zone škola i rešimo svaku crnu tačku, odnosno mesto gde se dešavaju saobraćajne nesreće, kako bi se deca zaštitila - istakao je Vesić.

Naglasio je da je svake godine sve manje dece stradalih u saobraćajnim nesrećama na teritoriji grada Beograda što, dodao je, znači da mere koje se sprovode daju rezultate.

- Nastavićemo da na ovaj način učestvujemo u edukaciji vozača. Mislim da je to neophodno i da je važno da sve naše akcije koje sprovodimo budu još popularnije kako bi na taj način našu kulturu u saobraćaju podigli na viši nivo - rekao je Vesić.

Foto: Beoinfo

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović je zahvalio zameniku gradonačelnika na podršci.

- Bez vaše podrške, bez podrške rukovodstva grada Beograda, ne bismo mogli da uradimo ovo što smo uradili, što trenutno radimo i što planiramo da uradimo u budućnosti. U poslednjih pet godina promenjena je politika rada Sekretarijata za saobraćaj i prioritet svih zaposlenih u tom sekretarijatu je bezbednost saobraćaja. To je naša profesionalna dužnost prema građanima Beograda - istakao je Rafailović.

Naveo je da su saobraćajne nezgode na pružnim prelazima relativno retke, ali da rezultiraju najtežim posledicama što je pokazao i nedavni slučaj saobraćajne nesreće u blizini Niša, kada je život izgubilo više osoba pošto je voz udario u autobus na pružnom prelazu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    16. januar 2019 | 16:47

    Dzabe kazne i signali i lezeci, mozak kod coveka ne moze da se promeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA