Beograđanin je 3 godine držao leš majke u podrumu u Železniku jer nije imao para za sahranu: Opštine pozajmljuju pare za pogreb

opština koja je obezbedila sahranjivanje preminulog ima pravo na nadoknadu troškova od osoba koje su bile dužne da to urade

  • 0

Nedostatak novca nije opravdanje za nesahranjivanje posmrtnih ostataka bilo koje osobe.

Prema zakonu o sahranjivanju i grobljima, ukoliko srodnici i potomci preminulog ne žele ili nisu u mogućnosti da plate troškove ispraćaja, opština na kojoj je živeo umrli će to regulisati.

Zato i dalje nije jasno zašto je Radovan V, pozivajući se na nemaštinu, držao telo svoje majke u sanduku pune tri godine u naselju Železnik. 

- Zakon pripisuje da troškove sahranjivanja snosi opština na čijoj je teritoriji preminuli imao poslednje prebivalište, a ako se ono ne može utvrditi onda se račun ispostavlja opštini na čijoj teritoriji su pronađeni posmrtni ostaci preminulog - objašnjavaju nadležni iz JKP "Pogrebne usluge".

Takođe, opština koja je obezbedila sahranjivanje preminulog ima pravo na nadoknadu troškova od osoba koje su bile dužne da obezbede sahranjivanje, ali u datom trenutku nisu imale novca za to.

Za preminule za koje ne postoje identifikacioni podaci sahranjivanje organizuju JKP "Pogrebne usluge". U toku protekle godine, prema evidenciji ovog preduzeća, obavljene su ukupno 152 sahrane bez ispraćaja. Posmrtni ostaci ovih osoba sahranjuju se uglavnom ujutro u pojedinačnim grobnim mestima. Sve se obavlja mirno, tiho, brzo, ali dostojanstveno.

- Grobna mesta u koja se spuštaju nemaju ndgrobne spomenike, ali su obeležene krstom ili piramidom sa osnovnim podacima - kažu u ovom preduzeću.

Ovakve parcele postoje na Lešću, Novoj Bežaniji, Orlovači i Zbegu. 

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA