Rezultati hitnog ginekološkog pregleda u Domu zdravlja na Starom gradu čekaju se 30 dana: Da li su validni posle toliko vremena?

Postavlja se pitanje da li su rezultati validni nakon toliko vremena

  • 5

Pacijentkinje u Domu zdravlja Stari grad u Siminoj ulici u Beogradu, na rezultate Papanikolau testa (Papa test) čekaju mesec dana. Ove navode iznela je čitateljka koja se obratila redakciji Telegrafa.rs i postavila pitanje koliko su rezultati validni posle toliko vremena.

- Obavila sam 25. decembra redovan pregled u Domu zdravlja. Rezultate Papa testa još nisam dobila, iako mi je bilo rečeno da dođem dve nedelje nakon pregleda. U ponedeljak, 14. januara sam otišla po njih, ali mi je sestra rekla da se javim krajem sledeće nedelje. Naglasila mi je da je pitanje da li će i tad da budu gotovi - kazala je čitateljka Telegrafa.rs koja je insistirala na anonimnosti.

Veliki broj žena sa strahom iščekuje rezultate ovog testa. Pacijentkinje koje se leče u Domu zdravlja na opštini Stari grad, moraju da žive sa strahom ceo mesec.

- Kad god čekam šta će Papa test da pokaže, budem zabrinuta. Svaki dan se čini kao godina. Zamislite onda kako je kad tako moram da živim oko 30 dana. A onda se zapitam da li će posle toliko vremena test da pokaže pravo stanje - istakla je pacijentkinja.

DA LI JE REZULTAT VALIDAN NAKON MESEC DANA?

Prema rečima ginekologa dr Mime Fazlagić, za ispravne rezultate nije važno koliko dugo uzorak čeka da se uradi Papa test.

- Prilikom ginekološkog pregleda, lekari uzimaju uzorak koji namažu na pločicu, zatim pločicu stave u alkohol i na taj način fiksiraju ćelije koje mogu da budu gledane bilo kad. Ta pločica može da se čuva zauvek, tako da su rezultati validni bez obzira na to koliko se na njih čeka - kaže sagovornica.

Ona ističe da čekanje od mesec dana za rezultate nije praksa Doma zdravlja Stari grad, kao ni bilo kog drugog Doma zdravlja i dodaje da se verovatno desilo nešto neuobičajeno.

- Zadnjih 30 godina, koliko radim, nisam se susrela sa tim da pacijentkinje toliko dugo čekaju rezultate. Obično su oni gotovi za sedam ili deset dana - završila je razgovor za Telegraf.rs dr Mima Fazlagić, ginekolog.

Foto: Profimedia

DOM ZDRAVLJA STARI GRAD NEMA ODGOVOR 

Na pitanje zašto se u Domu zdravlja Stari grad na rezultate Papa testa čeka mesec dana i da li su oni nakon tog vremena validni, nismo dobili odgovor do objavljivanja teksta.

Takođe, nismo dobili informaciju da li se rezultati izdaju brže pacijentkinjama koje imaju promene na grliću materice, kao i neki drugi ginekološki problem.

Na pitanje šta je sa hitnim slučajevima, iz Doma zdravlja ostali su nemi.

PAPANIKOLAU TEST ILI PAPA TEST

Test ima za cilj rano otkrivanje prekanceroznih i kanceroznih promena ćelija grlića materice, koje prethode karcinomu. Papa test je metoda dopunskog ispitivanja u okviru ginekološkog pregleda.

Zahvaljujući ovom testu, stopa javljanja raka grlića materice je opala za oko 70 odsto. Na taj način su produženi životi miliona žena.

Papa test se preporučuje jednom godišnje ženama koje su seksualno aktivne, devojkama starijim od 18 godina, kao i u toku i nakon lečenja bolesti genitalija.

Ukoliko je medicinski opravdano test se može izvoditi na šest meseci a prema potrebi i češće, jer su istraživanja pokazala da redovnim i pravovremenim Papanikolau testom može da se smanji rizik umiranja od raka grlića materice za 90 odsto.

VIDEO: Želela sam bezbrižnu trudnoću ali ne i amniocentezu. Zato sam se odlučila na ovaj korak

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasmina

    18. januar 2019 | 23:09

    U kragujevačkom "Ženskom dispanzeru", prvo čekaš mesec dana da dođeš na zakazani pregled, oko sat-dva kada dočekaš dodeljeni termin, a onda još jedan mesec dok ne stigne rezultat Papa testa.A termini se dodeljuju ako imaš sreće da 1. u mesecu dobiješ telefonom dispanzer.

  • Da

    18. januar 2019 | 19:36

    U domu zdravlja u borči se isto ceka nekoliko nedelja. I tako godinama.

  • Zlatka

    18. januar 2019 | 19:04

    Letos u Domu zdravlja Mirijevo, sam čekala rezultate 20 dana. Rekoše da su lekari na godišnjem odmoru i da nema ko da to odradi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA