≫ 

Ušli smo u kaveze životinja za koje retko ko zna da žive u Beogradu: Zaboravili smo na tarantulu i mačku-medveda čim smo zavirili u pećinu misterioznog Gorana (FOTO)

Jožef Ezveđ, veterinar Beo-zoo vrta, bio je naš vodič u ovoj nesvakidašnjoj turi

  • 11

Jedan plašljivi flamingo, skriveni persijski leopard i neobičan "mutant" mačke i medveda - svi oni su stanovnici Beograda, ali malo ko na njih obrati pažnju kada posećuje Vrt dobre nade.

Jožef Ezveđ sa kengurom, Foto: Mateja Beljan

Pošao sam u jedan zimski obilazak Beo-zoo vrta sa veterinarom Jožefom Ezveđom baš da vidim ove skrivene i retke životinje.

- Nema problema, spremio sam poslastice za njih, idemo polako. Neke životinje ne možete videti ako samo na brzinu prođete kroz vrt, morate malo i da čekate i budete strpljivi - pričao mi je Jožef.

Poslastica, Foto: Mateja Beljan

Ali, podjednako je razgovarao i sa svojim ljubimcima pored kojih smo prolazili. On im tepa, naziva ih imenima: Goran, Nikola, Žozefina... umiruje ih i počašćuje keksom ili voćem.

Mnoge životinje imaju poverenja u Jožefa, Foto: Mateja Beljan

Neke životinje malko zaziru od njega, jer je on taj koji ponekad mora da ih bocne iglicom. Druge, pak, raduju mu se baš kao što to čine psi i mačke u vašim stanovima. I jedva čekaju da od njega dobiju komadić keksa.

Stanari motre na goste, Foto: Mateja Beljan

MISTERIOZNI GORAN

Goran je prekrasni persijski leopard, ali njega mogu da vide samo retki posetioci, budući da preko dana voli da spava u svojoj pećini. Tako da će ga možda upoznati oni koji kasnije dođu u Zoo vrt. A ja sam sa Jožefom krenuo pravo u njegovu pećinu. I... nije mu se dopalo. Sakrio se iza jednih vrata i samo je provirio.

Jedan radnik otvorio je vrata kaveza.

- Možeš da proturiš ruku i da ga fotografišeš, ali nemoj da ulaziš - kazao je.

I, tako je nastala ova stidjiva fotografija Gorana.

Foto: Mateja Beljan

A kada sam izašao iz pećine mogao sam da ga posmatram sa bezbedne udaljenosti, kroz staklo. Besno je siknuo šetajući se kroz svoju pećinu. Naš silazak na njegovu teritoriju definitivno mu nije prijao.

FLAMINGO

Nekada ih je bilo više, a sada u Beo-zoo vrtu možete videti samo jednog američkog flaminga. Odmah ćete ga prepoznati: krhka građa, tanke i duge noge i upadljiva narandžasto-crvena boja.

Nervozno se šetka kada ugleda prolaznike, jer je od džungle koju je letos imao ostalo samo malo rastinja.

Foto: Mateja Beljan

- Eto takav je, nije blesav, nego se plaši, stresira ga sve - govorio je Jožef dok je predamnom pomalo usplahireno trčkarao flamingo.

Foto: Mateja Beljan

Malo je i pozirao, a ubrzo smo ga ostavili da uživa u miru sa svojom drugaricom, belom kašikarom.

BEBA KENGUR

Kenguri su poprilično pitomi i čim smo ušli u njihov prostor dvojica su prišla Jožefu znajući da ih čeka poslastica. Odmah se dodovaraju, maze i maltene padaju u vaš zagrljaj. A krzno im je baš kao pliš.

Jožef mi je dao malo keksa i bez i malo straha jedan od kengura nežno ga je uzeo u zubiće.

Foto: Mateja Beljan

Ali mužjak, glavni u haremu, nije bio toliko blizak. Okrenuo nam je leđa i, najednom, tik ispred njega ukazala se ženka sa mladunčetom u torbici.

Nije smela da priđe, a mužjak ju je brižljivo čuvao, onjušio kengurče kojem je iz torbe virila samo glava i kružio okolo.

Mladunče će uskoro izaži iz torbice, ali još uvek uživa ušuškano. Toliko mu je lepo da je posle nekog vremena utonulo unutra, a ostala je da viri samo jedna nožica.

Žozefina, valabi kengur, Foto: Mateja Beljan

BINTURONG: MAČKA-MEDVED

Da je priroda baš umela da "eksperimentiše" sa vrstama, svedoči i ovo neobično stovrenje čije ime prevedeno sa engleskog znači bukvalno mačka-medved.

Ima brkove, rep i oči kao mačka, a celo telo ipak podseća na sitnijeg medveda.

Ono što je sigurno, to je da ovo stvorenje ima karakter mačke.

Foto: Mateja Beljan

Voli da spava po ceo dan, razvlači se i proteže, a toliko je lenjo da ga je mrzelo i da pogleda šta se događalo oko njega.

A kako bi i bilo, kad smo ga jutarnjom posetom prekinuli u spavanju. Jedan od njih samo je nakratko mrzovoljno pogledao ka nama i nastavio da uživa u toplom prostoru, odvojen staklom.

TARANTULA

Tarantula je izložena u terarijumu na mestu gde se u zoo vrtu čuvaju i zmije. Međutim, potrebno je mnogo vremena da je spazite. Ja sam imao sreće da je Marija, koja se brine o zmijama, gušterima i paucima, tačno znala gde se nalazi, otvorila terarijum i dopustila mi da ga fotografišem.

Foto: Mateja Beljan

Ali, oprezno. Malo po malo pomerala je njegovu ćasu kako ga ne bi uznemirila.

- Ako krene ume da bude i te kako brz - kazala je.

DUGINA ZMIJA

Naizgled obična braon zmija, zvana kolumbijska dugina boa ima jednu neverovatnu karakteristiku - njena koža se pod određenim uglom na svetlosti presijava.

Pod oskudnim neonskim svetlom to je bilo jedva uočljivo, ali sam ipak uspeo da fotografišem ovaj efekat, koji se na slici vidi kao plavetnilo.

Foto: Mateja Beljan

Marija ju je izvadila iz terarijuma, a ona se mirno uvijala u njenim rukama.

- Hoćeš da je pipneš? - upitala je Marija.

- Pa i nije tako hladna - prokomentarisao sam.

Foto: Mateja Beljan

- Pa da, nije hladna i nije uopšte strašna - dodala je Marija ubedljivim tonom.

MUJO KOJI SE POMERA

Najstarija životinja u Beo zoo vrtu, krokodil Mujo, uživa u svom zimskom vrtu i, verovali ili ne, pomera se.

Foto: Mateja Beljan

Za razliku od letnjeg prizora, kada se ne miče u svom plavom bazenu, u ovom zatvorenom prostoru Mujo ne deluje tako naivno - preki pogled i oštri zubi koji odudaraju od njegove crne kože već vrebaju plen. Ali bez brige, hrana mu stiže u subotu.

Foto: Mateja Beljan

- Da znate kako je tek brz kada mu stigne obrok - priča Marija.

Mujo ima zimski bazen i stenu na kojoj može da uživa u svojim penzionerskim danima. Iako mu je jedna šapa amputirana, on deluje kao jedan zdrav i žilav starac.

HRANJENJE NILSKIH KONJA

Nilske konje mogu da vide svi. I da, ponekad otvore svoja velika usta i svima pokažu žute i nezgrapne kljove.

Foto: Mateja Beljan

Ali, kada je Jožef iz ostave doneo sveže voće i povrće - lubenice, banane, mandarine... zevali su i te kako.

Foto: Mateja Beljan

Ubacivao im je komad po komad voća u usta, a oni su ih slasno gnjecali.

Foto: Mateja Beljan

I to nepristojno, otvorenih usta, da svi vidimo kako žvaću komade hrane.

Prizor je koliko neprijatan za gadljive, toliko i fascinantan. Poput neke mašine oni su drobili i gutali slatku užinu, koja se mešala sa sluzi i njihovim ljigavim jezicima.

Foto: Mateja Beljan

MEDVED

Najveća zver koju sam video, i to sa vrlo bezbedne udaljenosti je medved - tibetanski ogrličar.

Jožef ga je jedva izmamio keksom da izađe iz svoje jazbine, a kada je promolio nos i video da će da se ogrebe o koji zalogaj, izvukao je i svoje tromo, gigantsko telo.

Foto: Mateja Beljan

A onda je okicama gledao pravo ka Jožefu čekajući još koji slatkiš.

- Trenutno radimo na uređenju prostora za medvede, pa smo ih izmestili i jedino je ostao on. Njega retko možete da vidite, morate baš da budete strpljivi - priča veterinar.

DANI LJUBAVI

Mnoge životinje sam zatekao i u ljubavnom zanosu.

Foto: Mateja Beljan

Tako su se paunovi šepurili, prikazujući svoje prekrasno perje.

Foto: Mateja Beljan

Zebre su uživale u svom romantičnom ritualu češkanja.

Foto: Mateja Beljan

A ova ptica zvana kljunorog, ženki se udvara sa plenom.

VIDEO: Kavezu risa su prišle tri mace i umesto da mu postanu ručak, rodila se ljubav

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mags

    16. februar 2019 | 22:31

    Nije mi jasno cime se odusevljavate. Tim zivotinjama je oduzeta sloboda samo da bi (ne)ljudi imali prilike da ih vide(dobro de ajde i vasa djeca).Razmislite, da vas neko zatvori u neki sitan prostor, i da nemate prilike da izadjete do kraja zivota, kako bi ste se vi osjecali? Malo empatije nije na odmet. X Margarita

  • Deki

    16. februar 2019 | 22:27

    Zoo vrtove treba ukinuti. Zao mi je tih zivotinja, vidi se da pate zatvorene.

  • Koko

    16. februar 2019 | 22:02

    Zoo vrt je zatvor za životinje.Ako su već u zatvorenom prostoru zašto to nisu velike volijere slične prirodnom staništu životinje,ne idem u zoo vrt godinama,žalosno je gledati plemenite primerke u kavezima 2x2.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA