≫ 

Kompletna mapa novih parking mesta i zona: Od danas novine u sistemu parkiranja, ali i veće kazne

Biće uvećane kazne za one koji ne poštuju pravila parkiranja u zonama

  • 3

Od danas 18. februara, na snagu stupaju izmene u sistemu parkiranja u Beogradu. U zonskom sistemu parkiranja korisnicima je na raspolaganju 25.000 parking mesta.

U ulicama užeg i šireg centra Beograda uvedene su zone sa vremenskim ograničenjem, dok je u delovima grada, manje opterećenim saobraćajem, uvedena kategorija opštih parkirališta izvan zoniranog područja.

Vremensko ograničenje kontrole i naplate parkiranja primenjivaće se radnim danom od 07 do 21 sat i subotom od 07 do 14 sati po zonama:

Ljubičasta zona - 30 minuta

Crvena zona - 60 minuta, uz mogućnost produženog parkiranja od 30 minuta

Žuta zona - 120 minuta, uz mogućnost produženog parkiranja od 60 minuta

Zelena zona - 180 minuta, uz mogućnost produženog parkiranja od 60 minuta.

Od danas su uvede izmene u sistemu parkiranja; Foto: Promo

ŠTA KAD OGRANIČENJE ISTEKNE?

Produženo vreme parkiranja, vozač može da plati tek pet minuta pred istek vremenskog ograničenja zone u kojoj je parkiran, po posebnoj ceni. Posle isteka predviđenog (plaćenog) vremena za parkiranje, vozač je obavezan da napusti parking mesto i u narednih 30 minuta ne može da plati parkiranje u istoj zoni.

Posle 17 časova parkiranje je besplatno na oko 400 parking mesta treće zone u ulicama oko Kliničkog centra Srbije (u Pasterovoj ulici – od Resavske do Bulevara oslobođenja, dr Subotića – od Deligradske do Bulevara oslobođenja i u Deligradskoj – od Pasterove do dr Subotića).

U zoniranom delu grada, na posebno obeleženim parking mestima, u blizini 26 osnovnih škola, postoje tzv. "đačka parking mesta", koja podležu sistemu naplate u datoj zoni, a prihod ostvaren od naplate parkiranja na istima preusmerava se za kupovinu nastavnih sredstava potrebnih školama.

Takođe, ispred tri porodilišta (GAK Narodni front, Institut za ginekologiju i akušerstvo i KBC Zvezdara) obeleženo je po šest "bebi parking mesta" sa kojih je prihod od naplate parkiranja namenjen za kupovinu medicinske opreme za porodilišta.

Kazne će biti pooštrene; Foto-ilustracija: JKP "Parking servis"

POOŠTRAVAJU SE KAZNE

Opšta parkirališta izvan zoniranog područja (tzv. plava zona) pružaju mogućnost vozačima da parkiraju onoliko sati koliko to žele. Parkiranje mogu da plate po satu ili kupovinom višesatne karte za parkiranje. Naplata parkiranja primenjuje se radnim danom od 08 do 21 sat i subotom od 08 do 14 sati. Radnim danima posle 17 časova parkiranje je besplatno na opštim parkiralištima izvan zoniranog područja na Novom Beogradu.

Cena preplatnih kartica za stanare zgrada u tim zonama neće se menjati.

Biće uvećane kazne za one koji ne poštuju pravila parkiranja u zonama, pa će kazna za crvenu zonu sa 1.870 biti povećana na 2.800 dinara. I dalje će važiti popust od 50 odsto, ako se kazna plati u roku od osam dana.

Mapu izmena u zonama i podzonama pogledajte ovde.

VIDEO:  Upale "sva četiri" i odu nešto da završe, a zapravo su samo bahati i bezobrazni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA