≫ 

Batajnica je Beograd, ali Borča nije?! Ovo je čudna, ali tačna mapa grada koju možete da nađete na internetu

Neobična administrativna podela Beograda

  • 10

Kada na Google otkucate "Beograd" pojaviće se veoma čudna mapa grada, koja se širi sve do Batajnice i obale Tamiša, ali seče kod granice sa Ovčom i Borčom. Surčin, Kaluđerica i ostužnica ostaju van "crvene linije", a južne granice grada su zaključno sa Železnikom i Resnikom.

Kako je to Batajnica deo Beograda, a Borča nije?

Ovo, zapravo, nije mapa administrativnog područja Beograda sa svih 17 opština, već mapa naselja Beograd. To znači da svima onima koji stanuju u okviru označenog dela u ličnoj karti kao mesto stanovanja piše Beograd.

Borčanicma piše Borča, Ovčancima Ovča, Lazarevčanima Lazarevac...

Najlogičnije bi bilo da se obodna naselja, kao što je to slučaj i u drugim gradovima, vode kao zasebna, ali neko je odlučio još davno da Beograd proširi sve do granice sa Pančevom i Novom Pazovom.

U svakom slučaju, reč je samo o jednom birokratkom detalju, koji ni na koji način ne utiče na status onih koji žive u ili izvan omeđenog područja. U administrativnom smislu, sve opštine Beograda su njegov sastavni deo, a u okviru njih se nalaze različita pojedinača naselja.

Mnogi veliki gradovi spajaju se sa okolnim mestima, a da ona ostaju zasebna naselja. Jedan od primera je i Petrovaradin koji nije deo Novog Sada iako se u njemu nalazi simbol ovog grada. Naprosto, to je posebno naselje i gradska opština, ali u okviru Grada Novog Sada.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CECA

    22. februar 2019 | 09:28

    Moze li neko u ovom slucaju kada je porez za nekretnine u pitanju da mi objasni ? Borca je treca zona a primera radi Mirijevo peta zona. Sto znaci da Borca po podeli koja ''ne pripada'' Beogradu placa veci porez nego Beograd.

  • Neša

    22. februar 2019 | 09:56

    Batajnica je bunar Beograda. Nista se ne ulaze u nju, jedan dom zdravlja samo ima u Batajnici, lekari beze jer zbog obima posla ne znaju gde je levo i prelaze kod privatnika. Zgrade u centru plivaju u fekalijama, kroz naselje Sangaj ne prolazi gradski autobus, tako da moze na mapi da pise i da smo centar Beograda mi cemo za Beograd i dalje biti kao gradjani treceg reda.

  • Pista

    22. februar 2019 | 12:24

    A mene u skoli ucili da je Zemun,Sucin Batajnica da dalje ne nabrajam Srem .A koliko znam Srem je pripadao Vojvodini .Znaci sad moram ponovo u skolu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA