≫ 

Zavirili smo u odaje gde je rođeno čarobno biće od 500 grama o kome Beograd priča: Kada smo prišli, pojavila se sumnjičava životinja (FOTO)

Mladunče dorkas gazele došlo je na svet proteklog vikenda, tačnije u subotu ujutru, oko 8 sati

  • 3

Dok su dva mužjaka južnog kreštavca besomučno ispunjavala zimovnik svojim "umilnim" glasovima stvarajući zaglušujuću buku, prvoj komšinici, dorkas gazeli, staroj tek tri dana, to nije nimalo smetalo. Ležala je šćućurena tik uza zid, tako mala da smo je jedva uočili na senu i spavala. U stvari, kad smo stigli do zimovnika Zoo vrta, odrasle gazele su brže-bolje zbrisale napolje i tek kada je i tata ustao shvatili smo gde je bila malena, bezimena gazela. Tata je inače bio prvi u "hvatanju magle".

Ležala je sklupčana pored tate, kamuflirana. Mladunče dorkas gazele došlo je na svet proteklog vikenda, tačnije u subotu ujutru, oko 8 sati, kako kaže veterinar Jožef Ezveđ, bez ikakvih problema.

Malena šćućurena pored zida, Foto: Telegraf

Što bi se reklo, i mama i beba su dobro. Priroda je odradila svoje, pa je malena, čim se malo osovila na noge izašla na prijatnu subotnju temperaturu.

Zabrinuta mama osmatra posetioce, Foto: Telegraf

Ove gazele inače žive na severu Afrike, ali nema zime za njih u Beogradu. Kada je napolju hladno, u zimovnicima je toplo. Mogu da dostignu do 20 kilograma težine, a visina odraslih jedinki je oko 60 centimetara.

U prirodi žive u krdima gde su po dva, tri mužjaka i mnogo ženki. Mada i ovom mužjaku u vrtu nije loše. U ograđenom prostoru su osim mladunčeta i mame, još i tata, i, kako kaže Jožef, tetka.

Jožefu prilazi i jede mu iz ruke, Foto: Telegraf

Ove gazele redovno dobijaju potomstvo, bar svake druge godine, pa se podmladak često šalje drugim zoo vrtovima u Srbiji. Malenoj će, kaže veterinar, najverovatnije, kada bude polno zrela, već sa godinu dana, biti nađen mužjak.

A do tada čekaju je bar tri meseca bezbrižnosti i sisanja majčinog mleka. Sada ima tek oko pola kilograma težine.

Ovo je, kako nam reče veterinar najmlađi stanovnik vrta, ali ne i najmanji.

Ezveđ: Obično mladuncima prilazi u rukavicama, Foto: Telegraf

Uprkos kreštanju ptica odmah pored, mladunče je sve vreme spavalo, dok je mama ulazila svako malo u ograđeni deo da vidi da li joj je dete dobro. Nepoverljivo je gledala u pridošlice, pa u svoju bebu da se uveri da je dobro.

Iako je veterinar jedva dotakao mladunče, pomalo sumnjivo ga je njuškala, kao da nije sigurna da li je to njena beba.

Odrasli se držali na sigurnom odstojanju, Foto: Telegraf

Veterinar objašnjava da mladuncima uvek prilazi sa rukavicama na rukama koje umaže s malo njihovog izmeta, da mame posle ne bi namirisale njega i da ne bi odbacile mladunče.

Tanušno, elegantno biće gledalo nas je s vrata zimovnika i ispuštalo neko nedefinisano frktanje, a Jožef kaže da, kada im nešto nije po volji umeju i da trupnu nogom, kao da protestuju. Nismo ih dugo uznemiravali, ostavili smo bebu da kao i svi mladunci, spokojno drema.

Koje biste vi ime dali ovom preslatkom stvorenju? Napišite nam u komenatrima.

Evo i njenih prvih koraka:

VIDEO - Kakva nežnost: Svet je bogatiji za dve polarne bebe!

(J. V/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA