Deca se histerično kockaju u beogradskoj dečijoj igraonici: Roditelji psuju jer aparati ništa ne daju, a mališani "kriziraju" (FOTO)

U jednoj beogradskoj igraonici postoji oko deset kockarskih aparata

  • 21

Histerična, nervozna, ili preterano uzbuđena deca, i isti takvi roditelji, otvorenih usta i raširenih očiju, ubacivali su žetone u aparate. Odzvanjali su glasni povici "Zašto ništa ne daješ?", a pitanje je postavljeno mašini za kockanje. Ovaj prizor sam, pre dva dana, zatekla u jednoj dečijoj igraonici u Beogradu.

U jednom njenom delu nalaze se aparati sa raznim igricama, a koji rade kad se u njih ubaci žeton.

Pored takvih aparata nalazi se nekoliko mašina koje izbacuju žetone koji mogu da se koriste za sve igrice. Potrebno je "samo" ubaciti jedan i onda može da se desi da aparat izbaci gomilu njih. Ovi aparati rade po istom principu kao i oni po kojima je poznat Las Vegas.

Međutim, brojnim roditeljima to uopšte nije smetalo. Puštali su svoju decu da se "igraju" nadajući se da će mališani osvojiti žetone i "uštedeti" im novac. Čak su i neki od njih rado sedeli za mašinom.

Oakvi aparati rade po istom principu kao i oni po kojima je poznat Las Vegas Foto: Telegraf

OTAC SE KOCKA SA DETETOM U KRILU

Najveću pažnju mi je privukao otac koji se pola sata "igrao" za takvim aparatom. Vikao je, udarao mašinu i psovao jer mu "ništa nije davala". Za to vreme u krilu mu je sedelo dete koje ima oko četiri godine.

Neodgovorni otac sa detetom u krilu ubacuje žetone u aparat za kockanje Foto: Telegraf

Mališan je, kao i svaki "klinac", imitirao oca i ponavljao sve ono što je radio njegov uzor, ne znajući da se na taj način zapravo kocka. A, moguće je da ni otac to nije znao. Želim da verujem u to, jer mi je nezamislivo da roditelj koji zna šta takve mašine predstavljaju, može da pusti sina da se tako "igra".

Najveću pažnju mi je privukao otac koji se pola sata "igrao" za takvim aparatom. Vikao je, udarao mašinu i psovao jer mu "ništa nije davala" Foto: Telegraf

U "kockarskom delu" za mašinama nalazilo se oko desetoro dece. Čekali su u redu da ubacuju žeton i nadali se da će da "pobede" aparat. Skakali su od sreće kad dobiju i nervirali se kad izgube. Baš kao i "pravi" kockari".

Za to vreme majke i očevi su "čačkali" telefone ili međusobno razgovarali. U svakom slučaju nisu obraćali pažnju čime se njihova deca igraju. Neki jer veruju da u igraonici mogu da se nalaze samo igračke koje su adekvatne za mališane. Zato ni u jednom trenutku nisu pomislili da se radi o kockanju.

Drugi nisu obraćali pažnju jer su želeli da se odmore, iako su bili svesni da su aparati slični onima u kazinima. Verovatno su mislili da mališani ne shvataju da je u pitanju porok i da ne može ništa da im se "desi".

U "kockarskom delu" za mašinama nalazilo se oko desetoro dece Foto: Telegraf

DETE KOCKAR

Među roditeljima našla se i majka koja je shvatila da se radi o kockanju i svom detetu nije dozvolila tako da se "igra". Ali onda je nastao pakao.

Gledajući kako druga deca uživaju i skaču od sreće za mašinama za kockanje njen sin (7) želeo je da se tako zabavlja. Od brojnih aparata zanimali su ga samo takvi.

Devojčica ushićeno ubacuje žetone Foto: Telegraf

Majka mu je objašnjavala da to nisu primerene igračke i da ne može tako da se igra. Međutim, dete nije shvatalo. Nije mu bilo jasno zašto drugi mogu, a on ne. I počela je histerija. "Hoću i ja da ubacujem žetone i ništa me drugo ne zanima. Neću da se igram na drugim aparatima", odzvanjalo je igraonicom.

Kad sam videla ovu scenu palo mi je na pamet da dete "krizira" baš kao pravi zavisnik.

Aparat sa žetonima Foto: Telegraf

Kasnije sam pomislila da preterujem i da se ipak radi samo o igračkama.

- Deca koja se igraju na aparatima koji "daju žetone", zaista se kockaju i roditelji to nikako ne treba da dozvoljavaju - objasnila mi je Branka Tišma, dečji psiholog.

Niz aparata za kockanje Foto: Telegraf

Da li deca treba da se igraju na ovakvim aparatima? Svoje mišljenje ostavite u komentarima.

VIDEO: Evo kako za 30 dinara možete da napravite invalida od sebe

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dora

    20. april 2019 | 20:29

    Ove kao i sve ostale slot masine rade po principu koliko gazda odredi da masina daje ona ce toliki postotak dati,jednostavno namestis da uzme 90%,a da daje samo 10% i bogatis se na tudjoj gluposti,sve mislis kao dace sledeci put samo je treba puniti i ona ce se jednom vec otvoriti,ma da,u sve to bih i verovao da nisam radio u kladionici i gledao kako ljudi gube novac,strasno.

  • Rastko

    21. april 2019 | 07:48

    Kad im se vec moze zasto da ne.

  • Rastko

    21. april 2019 | 07:44

    Kriziramo mi normalni a to sto buDJovani zajedno sa svojom decom ulaze u igraonice kockarnice i kladionice je odavno postala uobicajena stvar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA