≫ 

Grad odobrio subvencije za vrtiće zahtevima predatim do 25. marta, Vesić najavio krupne promene: Do kraja godine 3.000 novih mesta za mališane

Grad Beograd jutros je doneo odluku da odobri sve zahteve roditelja za subvenciju za boravak dece u privatnim predškolskom ustanovama, koji su podneti od 1. januara do 25. marta - rekao je zamenik gradonačelnika

  • 0
Lepo vreme je izmamilo beograđane na ulice grada Foto: Tanjug

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će svim roditeljima koji su podneli zahtev danas biti odobrene subvenicje Grada za boravak dece u privatnim vrtićima.

- Grad Beograd jutros je doneo odluku da odobri sve zahteve roditelja za subvenciju za boravak dece u privatnim predškolskom ustanovama, koji su podneti od 1. januara do 25. marta - rekao je Vesić za Studio B.

- Ovom odlukom obezbedićemo da svi roditelji za čiju decu nema mesta u državnim vrtićima dobiju adekvatnu pomoć grada za boravak svoje dece u predškolskoj ustanovi. Kako bi svoj deci koja nemaju mesto u državnim vrtićima bio obezbeđen boravak Grad Beograd će dobiti pomoć Vlade Republike Srbije. Nama su deca najvažnija i na ovaj način Grad Beograd daje svoj doprinos merama populacione politike Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića - rekao je Vesić.

On je naveo da Grad Beograd raspisuje 8. aprila konkurs za prijem dece u državnim vrtićima pa će se tek posle završetka konkursa znati koliko dece će ostati bez mesta u njima.

Foto: Skupština grada

Vesić je da dodao i ”da sa ovom decom čije ćemo subvencije odobriti danas u beogradskim vrtićima, državnim i privatnim, boravi više od 78 hiljada dece što je najveći broj od kako u Beogradu postoje predškolske ustanove”.

Vesić je podsetio da je 2013. godine u beogradskim vrtićima bilo 46 hiljada dece što znači da danas u vrtiće ide preko 70 odsto mališana više što pokazuje jasnu razliku u odnosu grada prema deci od trenutka kada je Srpska napredna stranka preuzela odgovornost za vođenje grada.

- Prošle godine grad Beograd je za subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima isplatio roditeljima 3,2 milijarde dinara ili oko 26 miliona evra, a od 2015. godine Grad je isplatio preko 60 miliona evra. Prema uredbi Vlade Republike Srbine predviđeno je da obuhvat dece koja borave u vrtićima bude 70 odsto od ukupnog broja i da su sve lokalne samouprave obavezne da ovu obavezu ispune do 2025. godine. Grad Beograd je danas, šest godina ranije, obezbedio da 71 odsto beogradske dece ima svoje mesto u vrtićima - rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je najavio da će Grad Beograd 2. aprila raspitati tender za izgradnju 11 montažnih vrtića koji će imati sve najmodernije evropske standarde kao i da se kupuje dva prostora za vrtiće.

Foto: Tanjug

- To znači da ćemo do kraja godine imati 13 novih vrtića i 3 hiljade novih mesta za decu. Sa politikom izgradnje novih vrtića nastavićemo i narednih godina jer Grad veruje da privatni vrtići ne mogu da budu zamena za državne već samo dopuna dok država ne izgradi sve neophodne kapacitete - poručio je zamenik gradonačelnika Beograda.

- Pored najvećih ulaganja u predškolsko obrazovanje, Grad Beograd je tokom prošle godine i prva tri meseca ove godine isplatio dve milijarde dinara duga roditeljima pošto je bivši gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas naplaćivao duplo skuplji boravak u vrtićima nego što je zakon dozvoljavao. Procenjujemo da ćemo ove godine morati da isplatimo roditeljima još milijardu dinara. Za tih tri milijarde koliko je Ðilas oteo roditeljima Grad je mogao da izgradi 30 novih vrtića - rekao je Vesić.

On je istakao da kome deca nisu prioritet i ko ne ume da vodi računa o njihovim potrebama nema šta da traži u politici.

- Zato je danas Srpska napredna stranka najpopularnija stranka u Beogradu dok je Ðilas na margini politike - poručio je Vesić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA