≫ 

Heroji čiste Beograd od smeća: Za samo 32 sata sakupili su 6 kontejnera otpada (FOTO) (VIDEO)

Svake subote grupa volontera okuplja se u delovima Beograda i čisti bačeno smeće

  • 11

Jedan od najvećih problema današnjice je zaštita životne sredine. Srbija je zemlja prirodnih lepota - reka, planina, ali da li je i zemlja divljih deponija? Zašto smo dozvolili da lepe prizore naše zemlje kvari otpad bačen kraj puta? Da li je problem samo u ponašanju i kulturi građana ili i u sistemu deponovanja otpada?

Statistika kaže da se u Srbiji reciklira samo 10 posto otpada.

U poslednje vreme u svim delovima sveta organizuju se volonterske akcije čišćenja planete. Organizatori pozivaju ljude uglavnom preko društvenih mreža, a najviše putem Facebook-a i Instagram-a da se priključe akciji. Ni Srbija ne zaostaje za ovim trendom. Programer Boris Nikolić i instruktorka joge Dragana Katić koji su obožavaoci prirode i ekologije, rešili su da podignu svest svojih sugrađana o svojoj okolini i da organizuju akcije čišćenja Beograda.

Organizacija Trash Hero (Treš Hirou) okuplja volontere posvećene širenju ekološke svesti građana, odnosno o šteti koju smeće nanosi planeti, ali i konkretnim akcijama u kojima dobrovoljno čiste otpad u svojim sredinama.

Foto: Ivana Trišić

Svake subote volonteri Trash Hero se okupljaju u raznim delovima Beograda gde nastoje da očiste divlje deponije širom grada. Prošle nedelje okupili su se u bloku 70 i bloku 70a, što smo i zabeležili.

Akcija izgleda tako što se u prvih 15 minuta održava jako poučno predavanje o tome koji su materijali reciklabilni, a koji nisu. O tome šta bi trebalo da izbacimo iz svakodnevne upotrebe i gde treba da se odlaže smeće, kao i da li predmeti koje koristimo imaju zamenu u ekološkom smislu. Poučno predavanje drži Milja Vuković iz organizacije "Za manje smeća i više sreće - Zero & Low Waste Serbia".

Nakon što se podele rukavice i džakovi, kreće se sa radom. Otpad se sakuplja i odlaže u 2 kontejnera. Jedan je za reciklabilni materijal (može se iskoristiti ponovnim vraćanjem u proces proizvodnje), a drugi je za nereciklabilni materijal (ne može se vratiti u proces proizvodnje i koristi se za dobijanje energije - spaljivanjem ili se na ekološki bezbedan način skladište). U jednoj akciji čišćenja kod jezera Trešnja na Avali su prikupili čak tonu i po smeća, dok su u bloku 70a sakupili 600 kilograma otpada.

Jako je bitno da svojim malim doprinosom učestvujemo u veoma bitnoj globalnoj akciji. Pored toga što treba da budemo savesni i da ne bacamo otpad u prirodi, trebalo bi da se angažujemo i konkretno pridružimo planetarnoj akciji čišćenjaOdvojite dva sata svog slobodnog vremena i postanite heroj Beograda!

Foto: Ivana Trišić

- Biće obezbeđene kese i rukavice za sve prijavljene ljude, a mi iz Trash Hero ćemo pomagati u organizaciji - kaže Boris Nikolić, jedan od osnivača Trash Hero-a.

- U ovim akcijama učestuju i stranci, kao i stariji volonteri, roditelji sa decom, čak i jedan gospodin u invalidskim kolicima svojim prisustvom pruža podršku. Dolaze pozitivni ljudi, osvešćeni o problemu sa kojim se ovde borimo, jako je lepo videti kako se brzo entuzijazam i dobra energija prošire grupom, kada krenemo sa radom - dodaje Boris.

Foto: Ivana Trišić

- Bezbednost volontera je uvek na prvom mestu, a akcija traje najviše dva sata, nakon čega sledi druženje i odmor - kaže Boris.

Organizacija ne prima novčane donacije, ali navode da svako može da pomogne doniranjem sredstava za čišćenje (rukavice, lopate, džakovi itd.), jer to uvek nedostaje.

Postanite heroj - volonter tako što ćete lajkovati "Trash Hero Beograd stranicu" na Facebook-u, saznajte u koje vreme i u kom mestu se akcije organizuju, prijavite se u inbox i pridružite se, svaka pomoć je dobrodošla.

Foto: Ivana Trišić

- Mi ne apelujumo, ne adresiramo, samo radimo i to se samo po sebi vidi. Skupimo se, uradimo posao, smejemo se i uživamo u svom osećaju moći da makar to malo sveta oko sebe možemo da ulepšamo. Nikoga ne prozivamo, niti insistiramo da svako treba da radi ovo što i mi. Izbegavamo da govorimo o problemima, probleme može da vidi svako ko želi. Mi uvek govorimo o rešenjima. To i jeste ono što se ljudima sviđa, prepoznaju dobru volju i energiju i žele da budu deo nje. Pa gde ste videli heroja kom treba tim za bodrenje i motivisanje? Ili jesi heroj, ili nisi! - zaključili su Trash heroji.

U video prilogu iznad pogledajte kako je izgledala ova bitna akcija u bloku 70a.

(Telegraf.rs / Ivana Trišić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    4. april 2019 | 00:19

    U Kuvajtu su jos 1990 godine bile drasticne kazne za bacen opusak of cigarete ,zvaku a da ne govorimo o papiru I kesama .Ulice ciste .Ako ne znas da to ne treba da bacas ,kazne I novac naucice te da postujes zakon,diciplinu I cistocu.Ali ,Srbija nema zakone ,nemaju ljudi svest,nista ne funkcionise kako treba .I nije nista "cudno "da se davimo u otpadu na ulicama ,rekama ,parkovima .To je za nas "normalno"da je svuda otpad I zato nas niko I ne ceni

  • slađa

    3. april 2019 | 23:19

    Bravo!

  • DDF

    3. april 2019 | 23:17

    Svaka cast ovim ljudima,samo kako to da nikad ne snimite,kad i ko baca djubre🤔🤔🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA